Цікаве

ПРАВИЛЬНЕ ХАРЧУВАННЯ – ЗАПОРУКА ЗДОРОВ’Я, СИЛИ ТА КРАСИ

Здорове харчування – мудра наука, яка формувалась довгий час і створила прості закони, дотримуючись яких кожна людина забезпечить для себе повноцінний раціон, нормалізує обмін речовин, позбавитись зайвої ваги і буде завжди здоровою.

Але часто буває так, що люди неуважні до того, що вони їдять. Коли починають хворіти, звертаються до лікарів, платять великі гроші за дорогі аптечні препарати, забуваючи про надійний і постійно діючий лікарський засіб − їжу. Досить актуальним у цьому випадку є висловлювання грецького лікаря Гіппократа: «Нехай ваша їжа буде для вас ліками, а ліки – їжею». У чому ж суть здорового харчування.

fHplpcuyW_mkkin19rVgnH-1es1oQbv3SAQeM85e8jyEh2tSTVtG9m4HttqwH2h8O-8EmwtjDZkhEfksRnfBAFRZsal1O6SUtZhC8htqtC8FT1m7oKTnnkoXeiJufM08767MME9Av3nXsMwvypp2Dc0LXq5a4ZDPOq5EUDaWKj20cKYztZpP1rj2zrUh2w

Принципи правильного харчування

Дотримуючись принципів здорового харчування, побудованого на основі даних науки про харчування, можна здійснювати профілактику захворювань і збільшувати тривалість життя. Вони прості і доступні кожному, а саме, – це:

  • повноцінний та різноманітний раціон з постачанням організму необхідних вітамінів, мікроелементів, мінералів, жирів, білків і вуглеводів;
  • дотримання 3-5 основних прийомів їжі та пари корисних перекусів протягом дня;
  • споживання від 1,5 до 2-2,5 літрів рідини на добу, залежно від ваги та віку;
  • зменшення кількості цукру, солі та кондитерських виробів у раціоні;
  • виключення із раціону харчування напівфабрикатів, фастфудів, солодкої газованої води, копченостей.

Інколи люди їдять більше, ніж витрачають енергії, тому набирають лишню вагу. Але для того, щоб бути у формі і при цьому не страждати з голоду, зовсім не обов’язково сідати на дієту, а лише зменшити калорійність продукту. Наприклад, замість того, щоб постійно вживати м’ясні ковбаси, поцікавитись, що представляє собою вегетаріанська ковбаса (а зробити це можна, зайшовши на сайт компанії «Пан-і-Веган» чи завітавши у Києві в однойменний магазин хорошої їжі). Споживаючи рослинну їжу і підвищуючи фізичну активність, можна легко побороти зайву вагу і супутні хвороби, бути в гармонії із собою та природою.

Як зауважують гастроентерологи, шлунок і кишківник людини від природи не «привчений» до важкої і жирної їжі. Куди легше і корисніше для організму вживати в їжу те, що століттями їли наші предки – традиційні каші з різних круп, перші страви на обід та безліч овочів та фруктів, які несуть найменшу небезпеку виникнення алергії. А продукти, приготовлені із рослинних білків сої, пшениці, нуту, принесуть не меншу користь організму.

Їжа має бути різноманітною, свіжоприготовленою. Багаторазово підігріта страва теж шкодить здоров’ю, а та, що простояла в холодильнику кілька днів, – втрачає свої корисні властивості. Неприпустиме і пересмажування їжі.

На замітку шанувальникам здорового харчування: вегетаріанство і веганство

Вегетаріанство – це не тільки спосіб харчування, а ціла філософія, світогляд, особливе ставлення до життя та тварин, яка з’явилося багато століть тому. Сама назва «вегетаріанець» прийшла з Англії у XIX столітті. Саме там люди вперше почали відмовлятися «їсти убієнних тварин». Потім така ж течія виникла в США. До спільноти вегетаріанців вступали відомі політики, науковці, творчі люди.

В середині XX століття утворилася нова самостійна течія вегетаріанства – веганство. Це повна відмова від тваринної їжі та продуктів тваринного походження. Вегани також не носять одяг, вироблений із тварин, не користуються косметикою і предметами побуту тваринного походження. Тобто, веган ніколи не носитиме хутряну шубу чи шкіряне пальто і не купить косметику із бджолиним воском чи зі зміїною отрутою. Вегани також проти того, щоб тварин тримали у зоопарку чи цирку і тим паче – вбивали!!! Тому у веганській ковбасі немає м’яса, а лиш інгредієнти рослинного походження плюс натуральні спеції, а отже немає і шкідливих канцерогенів. А роль консерванту виконує морська сіль.

Back to top button