Цікаве

Правила користування системою безперервної подачі чорнила

Поширені помилки під час використання СБПЧ для струменевого друку

Про переваги системи безперервної подачі чорнила говорять багато, і володарі друкувальних пристроїв користуються нею вельми активно. Тим більше якщо в принтері або БФП реалізовано безчіпову прошивку, що робить експлуатацію апарату з СБПЧ максимально зручною та дешевою. Попри простоту використання, система все одно потребує правильного догляду, і користувачі часто припускаються помилок, працюючи з нею. Як наслідок, пристрій (або його певні компоненти) виходить із ладу, термін його експлуатації скорочується. Розглянемо найбільш розповсюджені випадки.

Плівки на картриджах

СБПЧ складається з чотирьох або більше резервуарів-донорів (кількість залежить від кольорів, що їх підтримує принтер. До контейнерів постійно подається чорнило по гнучким трубкам, зібраним у шлейф. Він поєднує резервуари з картриджами. Це готове рішення, завдяки якому можна безперервно друкувати що завгодно: фотографії, свої скриншоти комп’ютерних та азартних ігор Ельслотс казино, документи, картинки, листівки, графіки тощо. Потрібно лише під’єднати систему до друкувального пристрою та залити фарби. Жодних змін до конструкції вносити не треба, але іноді користувачі зрізають плівку на картриджах. Цього робити категорично не можна, адже чорнило просто виллється, і експлуатувати СБПЧ вже буде неможливо.

Повітряні відсіки

У донорах системи є два відсіки: повітряний (він залишається порожнім) і для фарби. Перший потрібен для підтримки у пристрої постійного атмосферного тиску: до нього має поступати повітря, компенсуючи витрату чорнила. Часто користувачі забувають перевести СБПЧ із транспортувального в робочий стан, тобто відкрити повітряні отвори. Під час друку в них не повинно бути заглушок.

Правила заправлення

За одну заправку стандартної СБПЧ можна отримати близько 4000 текстових відбитків А4 формату. Це багато, але настане момент, коли рівень чорнила в донорі зрівняється з нижньою відміткою. У такому разі потрібно долити розхідник, не чекаючи, доки він знизиться ще більше. Інакше це призведе до негативних наслідків, наприклад попадання повітря в систему та, відповідно, погіршення якості друку. А коли струменевий принтер не використовується протягом кількох днів, друкувальна головка починає засихати, що призведе до її поломки.

Розміщення донорів

Серйозна помилка – розміщувати резервуари системи вище або нижче голівки, що друкує. У першому випадку з’явиться надлишковий тиск – і розхідник виллється у механізм принтера. Тоді  без допомоги сервісного центру обійтися не вийде. В другому варіанті надходження фарби до картриджів ускладниться, через що почнуться проблеми з друком і голівкою. Отже, встановлювати донори потрібно тільки на одному рівні з останньою.

Використання фарб

У жодному разі не можна:

  • заправляти контейнери системи розхідниками різного типу, наприклад світлостійким та фоточорнилом;
  • заливати одночасно фарби від різних виробників, навіть якщо вони однакового виду;
  • заправляти донор, наприклад червоний, фарбою іншого кольору.

Змішування різних фарб призведе як мінімум до осаду, яким заб’ються сопла. Тобто принтер друкувати не зможе. Перед тим як замінити розхідник, наприклад після фото чорнил залити пігментні, необхідно ретельно промити систему (донори, шлейф, картриджі, що перезаправляються) спеціальною рідиною. Вона може призначатися для фарби конкретного типу або бути універсальною.

Дотримуючись цих простих правил, можна без жодних проблем користуватися СБПЧ багато років, при цьому друкувальний пристрій буде функціонувати якісно та не потребує жодного ремонту.

 

Back to top button