Цікаве

Половина українців вважають загрозу коронавірусу перебільшеною – соцопитування

Найбільш схильні недооцінювати загрозу коронавірусу люди в Західній Азії, Африці та країнах, які не є членами ЄС

Більше ніж дві п’яті (понад 40%) респондентів з країн світу загалом згодні, що загроза з боку COVID-19 перебільшена, а в Україні такої думки дотримується понад половина (51%) населення.

Про це повідомив Фонд “Демократичні ініціативи”, який провів опитування спільно з Київським міжнародним інститутом соціології, – інформує 1NEWS.

Так, люди в Індії, як видається, більш схильні вважати, що загроза здоров’ю перебільшена (більше половини всіх респондентів поділяють цю думку).

“Значна частка тих, хто нехтує небезпекою, також в Західній Азії, Африці та країнах, які не є членами ЄС. Найбільш схильні недооцінювати загрозу люди в Косово, Філіппінах, Нігерії та Пакистані”, — вказано у результатах дослідження.

З іншого боку, населення Австралії, США і ЄС (особливо західних країн ЄС) швидше за все відкинуть вищезазначене твердження. У таких країнах, як Фінляндія, Велика Британія, Японія та Корея, найбільш значні розбіжності.

У Фонді “Демократичні ініціативи” повідомили при цьому, що на початку минулого року світова громадська думка стосовно перебільшення цієї загрози набула чималого поширення. Пізніше, під час так званого першого піку захворювання, прихильники цього конкретного погляду скоротилися до третини респондентів, тоді як ті, хто не підтримував його, становили майже дві третини.

“Проте влітку, зі зменшенням числа зареєстрованих випадків COVID-19, віра в перебільшення проблеми знову почала рости. Незважаючи на те, що число нових випадків захворювання COVID-19 знову збільшилося восени і що багато країн світу постраждали від передбачуваної другої хвилі поширення коронавірусу, тенденція до зростання переконаності в тому, що криза перебільшена, зберігається і в кінці 2020 року”, – додали дослідники.

Дослідження охоплює 47 країн світу і близько 45 000 дорослих громадян, що становить близько 2/3 населення світу. Протягом усього 2020 року Міжнародна асоціація Геллап (Gallup) стежила за розвитком глобального ставлення населення до пандемії. Результати походять від четвертої хвилі глобального моніторингу.

В Україні дослідження проведено Фондом Демократичні ініціативи спільно з Київським міжнародним інститутом соціології. Опитування проведено на початку грудня 2020 року методом CATI на основі випадкової вибірки мобільних телефонних номерів. Вибірка репрезентативна для дорослого населення (віком 18 років і старше) України.

До вибірки не включаються території, які тимчасово не контролюються владою України — АР Крим, окремі райони Донецької та Луганської областей. Під час опитування проведено 1000 інтерв’ю. Статистична похибка вибірки (з ймовірністю 0,95 і з врахуванням дизайн-ефекту 1,1) не перевищує 3,5%.

Джерело: УНН

Back to top button