Цікаве

Підвищений тиск: кардіолог пояснює, як стрес призводить до появи гіпертонії

Стрес у звичайному житті неминучий, але деякі його види впливають на стан артеріального тиску, і те, як людина справляється зі стресом, може впливати на загальне здоров’я.

Колись гіпертонія вважалася «хворобою старих», але тепер проблема підвищеного тиску є поширеним явищем серед людей середнього віку і дедалі частіше діагностується у 25-річних. У певному ступені пояснює цей тренд схильність сучасних людей до стресу. Хоча стрес у певному сенсі неминучий у реальному існуванні, перенапруга може негативно впливати на роботу серця та показники артеріального тиску.

«Є багато факторів, які сприяють підвищеному кров’яному тиску, і стрес – один із них. Існують різні види стресу, які впливають на показання артеріального тиску, і те, як ви справляєтеся зі стресом, може визначати його вплив на здоров’я загалом», — повідомила медик.

За словами лікаря, іноді стрес піддаються всі здорові люди — кров’яний тиск в такі моменти підвищується на деякий час. Коли період напруги (гострого стресу) минає, кров’яний тиск приходить у норму. Однак тривалий стрес може призводити до стійкого підвищеного тиску та розвитку гіпертонії, здатної з часом ушкоджувати артерії та серце. Такі пошкодження посилюють схильність людини до серцевого нападу та інсульту.

«Хронічний стрес змушує тіло виділяти гормон кортизол, який збільшує рівень цукру в кровотоку і пошкоджує кровоносні судини, викликає запалення», — пояснює кардіолог.

Фахівець зазначила, що іноді у житті трапляються події, які неможливо контролювати. Випробовуючи в таких ситуаціях стрес, слід поговорити з кимось про свої переживання. Хоча стрес буває неминучим, ви можете контролювати свої способи подолання стресу та дотримуватися здоровішої поведінки.

«У стресі люди часто дотримуються нездорових навичок, таких як куріння, вживання їжі з високим вмістом жиру або цукру, великої кількості алкоголю, відсутність фізичної активності – усьому тому, що підриває здоров’я системи кровообігу».

Back to top button