Цікаве

Під Північним морем виявили величезні тунелі

Фахівці скористалися сучасним обладнанням для того, щоб ретельно дослідити залишки того льодовикового ландшафту, який ще залишився під Північним морем, повідомляє 1NEWS з посиланням на charter97.org.

Їм вдалося виявити величезні канали, які мало не в 10 разів ширше, ніж Темза.

Під час спостережень експерти застосовували аналіз 3D-сейміческіх відображення. Подібна технологія часто використовується для того, щоб проводити дослідження на досить великій глибині. Вчені розповіли про те, що тунелі утворилися в результаті впливу льодовикових річок. Вони колись давно перетинали частина території Великобританії, а також західної частини Європи. Зараз ці канали розташовуються на глибині в кілька сотень метрів і надійно сховані під шаром води.

Останнє похолодання глобального характеру стало причиною того, що район між Норвегією і Шотландією був покритий льодом. Коли температура повітря почала підніматися, лід став швидко танути і утворив річки, які стали причиною виникнення величезних каналів.

Вивчення таких древніх територій дозволить вченим краще зрозуміти те, яким саме чином крижані щити можуть відреагувати на зміну кліматичних умов. Автори дослідження додали, що отримані в результаті дослідження дозволять також встановити, що може трапитися з Антарктидою і Гренландією в тому випадку, якщо температура повітря і далі продовжить збільшуватися.

 

 

 

 

Back to top button