Цікаве

Під льодом Гренландії виявили залишки рослин

Міжнародна група вчених заявила про те, що в якийсь момент за останній мільйон років в Гренландії міг рости тайговий ліс, пише 1NEWS з посиланням на zn.ua.

До таких висновків дослідники дійшли, проаналізувавши зразки льоду, які були зібрані ще в 1966 році.

Тоді американські військові пробурили відкладення в крижаному керні на північному заході Гренландії, в 120 кілометрах від узбережжя. Довжина керна становила 1,2 кілометра, а відкладення довжиною 4,5 метра прибрали в морозилку. У 2017 році їх випадково знайшли.

У 2019 вчені вивчили відкладення під мікроскопом і виявити не пісок і щебінь, а залишки листя і гілок. Потім вчені провели подальші дослідження за допомогою передових методів, включаючи аналіз співвідношення ізотопів, які утворюються в кварці тільки тоді, коли він знаходиться під відкритим небом. Зазвичай лід руйнує все на своєму шляху, перетворюючи рослини на кашу, але в цьому випадку збереження їх виявилася вкрай високою.

Виявилося, що в якийсь період за останній мільйон років Гренландія була повністю звільнена від крижаної кірки і на ній, ймовірно, ріс тайговий ліс. До цього передбачалося, що крижаний щит острова зберігався навіть в періоди між льодовиками.

Вчені вважають, що це вказує на те, що острів дуже швидко реагує на будь-які зміни клімату і через антропогенний вплив може втратити весь свій лід: а це викличе серйозне підвищення рівня океану і затоплення прибережних міст.

 

 

 

 

Back to top button