Цікаве

Під Києвом відкрився літній табір для дітей-переселенців

6 червня. За ініціативою двох громадських організацій — «Антикорупційний штаб» і «7fields» — у селі Семиполки (Броварський район) відкрився літній дитячий табір «7fields». Упродовж літа тут зможуть відпочити 300 дітей, які через воєнні дії змушені переїхати у більш безпечні регіони країни. Проєкт втілюється за підтримки Посольства США в Україні.

Діти, які зможуть відпочити та відновитися у таборі, це здебільшого мешканці Донецької, Луганської, Харківської, Запорізької, Херсонської, Миколаївської, Сумської, Чернігівської та Київської областей. Наслідками російського вторгнення стали не лише загиблі мирні українці, зруйновані міста та села, а й велика кількість внутрішньо переміщених осіб. За даними Міжнародної організації з міграції, понад 7 мільйонів українців з початку війни покинули свої домівки та втікали з місць, де йдуть активні бойові дії.

«Не всі родини з дітьми можуть і хочуть виїхати за кордон. Як психолог я розумію, що передусім допомога потрібна дітям, котрі опинилися у небезпеці через війну. Ми вирішили подарувати їм літо та організувати табір для тих, хто пройшов такі випробування у своєму житті. Передусім треба відновити дітей психологічно. Для цього ми долучаємо психологів, реабілітація буде відбуватися в атмосфері ігор та свята. Так само наш табір дасть можливість долучити до роботи людей, котрі втратили її через війну. Аби знайти родини, котрим потрібна така підтримка, ми звертаємося до міських амістрацій, де є дані про сім’ї, що втекли від війни та мають статус внутрішньо переміщених осіб. У першу зміну до нас приїдуть діти з Луганщини та Донеччини, у другу з Бучі та Ірпеня, третю — з Харківщини та Сумщини. Плануємо долучати до кожної зміни по 50 дітей», — розповідає засновниця і директорка табору «7fields» Оксана Волжина. 

Одна зміна у таборі триватиме 12 днів, за літо планується шість заїздів. На території табору є дитячі майданчики, два басейни, тенісний корт, мотузковий парк, вуличні шахи та кінотеатр. Також працює музична студія та майстерні з хендмейду. Щодня діти займатимуться у різних гуртках. Із ними обов’язково працюватимуть психологи, для цього передбачені індивідуальні заняття. Для старших дітей заплановані ігри і майстер-класи з антикорупції. До роботи у таборі долучаються фахівці, що мають багаторічний досвід організації дитячого відпочинку.

«Для ГО «Антикорупційний штаб» організація дитячого відпочинку не є основною діяльністю. Утім, після повномасштабного вторгнення РФ суспільні виклики стали для організації пріоритетними. Один з них – це робота з дітьми з постраждалих регіонів. Крім того, у мене є досвід відкриття дитячих таборів. І в цей складний час хочеться зробити щось корисне для дітей, котрі постраждали від війни. Як мама я розумію, що дітям улітку часто немає чим займатися. Більшість таборів не працює, не завжди є можливість, тим паче зараз, відправити їх на канікули до дідусів та бабусь. Приміром, у моєї доньки бабусі та дідусі живуть у Харківській і Миколаївській областях. Економічна ситуація в країні теж складна. Тому відкриття цього особливого табору важливе для психологічного відновлення дітей і для підтримки батьків. Вони зможуть у цей час зайнятися пошуком роботи чи облаштуванням на нових місцях, при цьому будуть спокійні та щасливі, що їхні діти чудово проводять час», — зазначає виконавча директорка ГО «Антикорупційний штаб» Юлія Гречка.

Вартість перебування однієї дитини в таборі – 315 євро. Частину коштів ініціатори проєкту залучають від міжнародних організацій, частину – від приватних благодійників. Кожен і кожна, хто захоче підтримати дитячий відпочинок, отримають лист, хто саме поїде в табір за його/її кошти. А діти підготують своїм благодійникам малюнки та подяки.

Підтримати табір можна у кілька способів — оплативши відпочинок дітям або ж поширюючи новину друзям в Україні та за кордоном. Детальніше про це йдеться на сайті табору https://kidscamp.in.ua.

Стежити за перебуванням дітей-переселенців у таборі «7fields» можна на його Facebook-сторінці https://www.facebook.com/groups/1561714840825031.

За додатковою інформацією звертайтесь до Інни Лиховид – inna_filipenko@ukr.net, +380500684826

Back to top button