Цікаве

Пельмені, мандарини і солодощі: що їдять китайці на Новий рік

Так сталося, що Китайський Новий рік став для нас другим значущим святом після Дня святого Валентина. Але й Новий рік за східним календарем вимагає підготовки. Адже відмінності між святкуванням нашого та Нового року китайського істотні. По-перше, дата. Якщо у нас із цим усе стабільно, то в Китаї – ні. Цього року святкуватимемо його в п’ятницю, 12 лютого, повідомляє 1News.

Ну і по-друге, святкове меню у китайців теж значно відрізняється. Вони охоче їдять традиційні пельмені цзяоцзи, спрінг-роли, мандарини.

Що має бути на столі на Китайський Новий рік

Святкування Нового року починається в новорічний вечір (Tuan Nian) з вечері, коли за святковим столом збирається вся родина. Обов’язковим, як і присутність усіх членів сім’ї, є спільне приготування найпопулярнышої китайської страви – пельменів цзяоцзи. Це не просто смачна страва, а й символ найкращих побажань усім сім’ям. Найбажаніше – народження синів. Увечері, напередодні Нового року, дітям дозволяють не лягати спати, веселитися разом з дорослими і зустрічати Новий рік. Ця традиція називається Shou Swei, що буквально означає “проводи року, що минає”. Згідно з давніми віруваннями, спільні проводи року продовжують життя батькам.

На святковий стіл, крім страв з курки, качки, свинини і риби, подають також випічку і кондитерські вироби, які традиційно готують на Новий рік. Ці солодощі здавна називаються Nian Gao або “Новорічні пироги”. Обов’язковою стравою вважаються пиріжки із солодким рисом.

Усі страви і фрукти, які подаються на святковий новорічний стіл, мають символічне значення. На столі переважає червоний колір, що символізує повноту життя і щастя. Зрозуміло, це не єдиний колір, який використовується при декоруванні столу і враховується при складанні святкового меню. Мандарини не менш важливі.

 

Мандарини символізують золоті монети

Коли китайці збираються в гості до друзів або родичів, щоб привітати їх з Новим роком, вони обов’язково приносять пиріг Nian Gao і за традицією говорять Nian Nian Gao Sun, що означає “бажаємо вашій родині успіху і процвітання кожного нового року”. Також заведено приносити два мандарини. Вони називаються Gum, що звучить майже як “золото”, тому вважається, що мандарини приносять удачу і благополуччя.

А ще готують спрінг-роли. Так вони називаються, бо святкування Нового року збігається зі Святом весни і оновленням. Спрінг-роли схожі на злитки золота, символізують процвітання і здоров’я. Тісто для них роблять з води, борошна і солі, а для начинки беруть свинину, гриби шіїтаке і моркву. Але можна зробити їх овочевими або навіть солодкими. Коли роли наповнені начинкою, їх підсмажують до золотистої скоринки.

Як святкують Китайський Новий рік

Китайці вдягають святкові наряди

Перший день Нового року починають із запуску феєрверків і спалювання пахощів. Феєрверки мають відлякати злих духів і тим самим привернути в сім’ю дух умиротворення і щастя. Наприкінці дня сім’я вітає повернення божеств додому після відвідин світу духів, де вони “звітували” про минулий рік, а потім віддає данину поваги пам’яті пращурів.

Цього святкового дня всі без винятку надягають новий, спеціально куплений одяг і відвідують родичів і друзів, щоби привітати їх з Новим роком. Зазвичай при цьому люди беруть одне одного за руки і кажуть: Gung Shi Fa Tsai, що означає: “Вітаю! Зичу багатства і процвітання!”. Або Do Fu Do Shou, що означає “Хай буде ваше життя повне щастя і радості!”, а також Ru Dung Hai, Shou Bi Nan San, що означає “Нехай ваше щастя буде таким же великим, як Східне море, а життя – таким же довгим, як Південні гори”. Упродовж декількох днів поспіль всюди панують святкові веселощі. Люди їходять у гості та обмінюються подарунками.

Дата Китайського Нового року змінюється

Упродовж цілого дня проводять святкові танці дракона під звуки гонга, що супроводжуються барабанним дробом і розривами феєрверків. Це своєрідна прелюдія, яка починає рік міцного здоров’я, щастя і благополуччя.

Хоча традиції святкування Нового року незначно відрізняються в різних регіонах Китаю, вони залишаються невід’ємною частиною веселощів і найулюбленішим святом китайців.

Джерело: Сьогодні

Back to top button