Цікаве

Німецькі вчені пояснили, чому утворюються тромби після вакцинації від коронавірусу

Тромбоз церебральних венозних синусів і тромбоз поверхневих вен, що в рідкісних випадках виникають після вакцинації від COVID-19, вчені пов'язують з тромбоцитопенією - зниженою кількістю тромбоцитів

Рідкісні тромбози в поодиноких випадках виникають передовсім внаслідок щеплення від коронавірусу векторними вакцинами, такими як AstraZeneca або Johnson & Johnson.

Німецькі вчені тепер, схоже, мають відповідь на запитання, як можна мінімізувати ризик цієї небезпечної побічної дії вакцинації, – інформує 1NEWS.

Тромбоз церебральних венозних синусів і тромбоз поверхневих вен, що в рідкісних випадках виникають після вакцинації від COVID-19, вчені пов’язують з тромбоцитопенією – зниженою кількістю тромбоцитів.

Попри те що механізм виникнення тромбозів після вакцинації вже описаний вченими, досі його причини були недостатньо дослідженими.

Науковці Університету імені Ґете, що у Франкцурті-на-Майні, у своєму дослідженні, яке вийшло у вигляді препринту, що має бути критично проаналізований іншими дослідниками, пропонують пояснення цього небезпечного феномену.

Перше ключове питання – як відбувається доставка гену Spike-білка коронавірусу SARS-CoV-2 в організм людини. У випадку векторних вакцин це відбувається за допомогою аденовірусних векторів. Синтез Spike-білка відбувається всередині ядра клітини організму, після чого виводиться за межі ядра у вигляді мРНК.

Потрапляючи до цитозолю – внутрішньоклітинної рідини – мРНК перетворюється на Spike-протеїн.

“Саме у цьому і полягає проблема, – констатують німецькі вчені. – Вірусна частина ДНК – що походить з вірусу РНК – не оптимізована для синтезу всередині клітин організму”.

Всередині ядра клітини Spike-протеїн може склеюватися.

“Але ці частки, що склеюються, опиняються там випадково, оскільки гени РНК не оптимізовані для синтезу всередині клітинного ядра”, – зазначив один з авторів дослідження Рольф Маршалек.

Він посилається на попередні препринти, які підготували вчені університетів Грайфсвальда та Ульма, і доходить висновку, що саме цей складний механізм і лежить в основі проблеми рідкісних тромбозів.

Вчені з Грайфсвальда раніше вказали на наявність автоантитіл проти тромбоцитарного фактору 4 (PF4), а дослідники з Ульма на випадки забруднення вакцини, які спричиняють запальні процеси. Всі ці фактори вкупі можуть потенційно пояснити рідкісні тромбози після вакцинації.

На переконання Маршалека, векторні вакцини можна модифікувати, аби гени Spike-протеїнів були стійкими до склеювання і не утворювали дефектні білки.

Проаналізувавши секвенції вакцини Johnson & Johnson і відомі побічні дії цієї вакцини, а також вакцини AstraZeneca, вчені дійшли висновку, що проблема тромбозів є більш нагальною саме у випадку останньої.

Утім, у вчених не було доступу до секвенції AstraZeneca, тож їм довелося модифікувати секвенцію ДНК.

Німецьким дослідникам поки не вдалося налагодити комунікацію з цим британсько-шведським фармацевтичним концерном.

Натомість вони вже обмінюються думками щодо свого дослідження з фахівцями Johnson & Johnson.

Джерело: Німецька хвиля

Back to top button