Цікаве

Не найпитуща нація: експерти порахували, скільки алкоголю щорічно випиває кожен дорослий українець

8,6 літрів алкоголю щорічно випиває кожний українець віком від 15 років, підрахувала Всесвітня організація охорони здоров’я. Про це повідомляє 1News з посиланням на повідомлення Рахункової палати України.

Серед 39-ти європейських країн, які досліджувались, Україна посідає 35 місце. Водночас істотно занижувати ці показники може невраховане споживання нелегально виробленого та ввезеного алкоголю.

«Фахівці Рахункової палати виявили, що Мінекономіки, податкова і митниця недостатньо аналізували обсяги нелегального виробництва та імпорту в Україну спиртного. Його частка, за оцінками експертів, може становити від третини до половини вжитого обсягу, залежно від виду алкогольної продукції», – вважають експерти.

Крім цього, за даними Рахункової палати, досі належним чином законодавчо не врегульоване питання торгівлі алкогольними напоями через Інтернет. Неможливо достовірно визначити вік покупця, а отже, є ризики продажу алкоголю неповнолітнім.

Цікаво, що у 2017 році ВООЗ оцінювала кількість вживання алкоголю українцями на рівні 13,9 л на рік. У 2018-му – 8,6 л щорічно.

В той же час у 2003 році, наприклад, ця цифра складала 6,1 л на рік на кожного дорослого українця.

Back to top button