Цікаве

Не кажіть цього дитині, інакше вона все життя буде жебраком: 3 заборонених фрази

Психологи вважають, що діти — це губка, яка з самого початку «вбирає» все, що відбувається навколо. Будь-які слова і фрази, сказані батьками, дитина може запам’ятати і сприйняти, як кредо. з’ясував, що не можна говорити хлопчикам і дівчаткам, щоб не закрити для їх психіки можливість фінансового розвитку.

Які слова і фрази не можна говорити дитині — маркери бідності

Існують всього три фрази, яких взагалі краще не вимовляти навіть в потоці емоцій. Фахівці з когнітивного розвитку переконані, що саме ці слова найчастіше стають причиною нереалізованості дітей. 

«У нас немає грошей»

Перша фраза, від якої краще відмовитися, тому що вона має багато смислів. З одного боку, ви можете мати на увазі відсутність потрібної суми, а не зяючу «дірку» в бюджеті. З іншого — натякати дитині, що не можете оплатити її забаганки, так як є більш пріоритетні витрати. У будь-якому випадку, дитячий мозок сприймає фразу: «У нас немає грошей» взагалі не так, як ваш.

Він чує тільки: «Ні», не розуміючи загальної суті відмови. Свідомість малюка не може вибудувати шлях, який проходить працююча людина для отримання грошей. Саме тому, якщо дитина постійно чує, що у батьків немає грошей, вона починає думати, що без них отримати бажане неможливо. А раз така ситуація у дорослих людей, на яких дитина розраховує, значить, про неї саму і говорити не варто. З такого виростають невпевнені в собі хлопчики і дівчатка, які не вміють домагатися бажаного, і все життя переконують себе, що життя в нужді — це нормально для них.

Якщо ви хочете відмовити дитині в покупці чого-небудь, пояснюйте, чому це зараз неможливо — не давайте синові або дочці шанс додумати самостійно.

«Неможливо заробити чесним шляхом»

Аналогією цього вислову може бути і фраза: «Так, ми отримуємо мало, зате чесно». Як правило, подібні думки озвучуються через нереалізованість самих батьків і звички заздрити оточуючим. Наприклад, однокласнику вашої дитини купили дуже дорогу іграшку, а ви таку придбати не зможете. І відчуваючи провину за неможливість забезпечити бажання сина або дочки, ви починаєте шукати виправдання. Одне з них — спроба зробити висновки про методи заробітку іншого дорослого і пошук заспокоєння в тому, що вони явно нечесні, тому що чесною працею можна заробити максимум на палицю — бити безкоштовну кропиву.

Якщо ваша дитина постійно чує цю фразу, вона починає думати, що заробити можна тільки так — хитрістю, обманом, а то і крадіжкою. Це серйозно заважає в дорослому житті, в кар’єрі, в самореалізації. Є ризик, що син або дочка навіть не будуть намагатися йти по шляху чесності, а відразу почнуть шукати нелегальні і небезпечні способи заробітку.

«У нас немає багатих в сім’ї — ми завжди так жили»

Така фраза — це відмінний спосіб підрізати дитині крила з самого дитинства. Ви ніби програмуєте її на злидні, пояснюючи, що бідність — це традиція поколінь у вашій родині. Якщо всі жили погано, вважали копійки, значить, потрібно продовжувати в тому ж дусі. Насправді, ваші син або дочка цілком можуть домогтися бажаного і розбагатіти — їх потрібно підтримати, а не переконувати. Не існує ніякого змови мільйонерів, просто якщо у вас не вийшло жити багато — це не означає, що на вашу дитину чекає така ж доля.

Back to top button