Цікаве

Не гречкою єдиною: 6 незвичайних круп, які доповнять ваш раціон

Попкорн з амаранту, салат з полбою та каша із сорго. Розповідаємо про корисні крупи, про які несправедливо забувають

Мода на безглютенову дієту та інші харчові тренди свідомо чи несвідомо примушують нас забувати про корисні та поживні каші.

Дієтологи переконують, що безглютенова або безвуглеводна дієта можуть навіть нашкодити, адже наше  тіло потребує корисних вуглеводів. Якщо організм нормально сприймає крупи, то відмовлятись від них – практично злочин.

Цільнозернові, окрім вуглеводів, містять дуже багато клітковини, яка покращує травлення та незамінна для організму. Але якщо гречка чи бурий рис вже дуже набридли, то 1News пропонує вам спробувати 6 стародавніх круп, які їли наші предки.

Кіноа

Ця крупа відома людству вже понад 6 тис років. Саме кіноа була однією з найважливіших видів харчування індійців. В цивілізації інків кіноа була однією з трьох основних видів їжі на рівні з кукурудзою та картоплею.

Дуже часто кіноа називають крупою, хоча насправді плоди цієї рослини є фруктами, тому вчені відносять кіноа до псевдозернових культур.

Кіноа містить білки, жири, вуглеводи, харчові волокна (клітковина), а також вітаміни: А, групи В, вітамін С, Е і холін. Мікроелементи і мінерали: калій, кальцій, магній, цинк, селен, мідь і марганець, залізо, фосфор натрій.

Основна користь кіноа в тому, що в ній багато рослинного білка, при цьому білок добре засвоюється. Через неймовірний склад цієї крупи NASA хоче вирощувати кіноа в замкнутій екологічній системі під час тривалих космічних подорожей.

Кіноа дуже популярна на заході, де з неї готують дуже багато страв. Як правило, це овочеві салати з цієї крупи з додаванням бобових. Також готують навіть роли з кіноа, додають в супи та просто використовують як кашу.

Фарро (полба)

Зернові з горіховим смаком, про які всі забули. У фарро найбільше клітковини з усіх інших зернових, тому вона дуже ситна. Також вона містить дуже багато магнію та заліза.

Полба дуже популярна у людей, які дотримуються рослинного харчування чи вегетеріанців. В супермаркетах фарро знайти важко, зазвичай його продають в спеціалізованих магазинах здорових продуктів.

По факту полба – це один із видів пшениці. Але якщо порівнювати зі звичайною пшеницею, то у цій крупі міститься в кілька разів більше магнію, заліза, цинку та вітамінів В1, В2, В6, фолієва кислота, а також кальцій, фосфор та селен.

Полба має приємний горіховий смак та клейку текстуру, тому вона чудово підходить для супів та тушкованих страв. Також з неї готують “фарротто” – особливий вид різотто.

Булгур

Крупа, яка трохи більше поширена в Україні, але не менш корисніша та поживна. В булгурі дуже багато магнію та заліза.

Булгур – це пшениця, зібрана в період молочної зрілості, висушена, очищена від висівок та подрібнена. Враховуючи те, що булгур – це пшениця,  в ній збереглися всі корисні властивості пшеничного зерна.

Булгур насичений вітамінами, особливо групами В, вітаміном К, Е і бета-каротином, а також мікроелементами – фосфором, залізом, селеном, цинком, калієм, натрієм і кальцієм.

Булгур добре підходить до овочів, тому дуже смачно додавати його до салатів. Або просто використовувати як гарнір.

Сорго

Маловідома злакова культура. Але ця рослина за обсягами виробництва займає п’яте місце в світі. Воно славиться своїми корисними властивостями, а його сировину використовують в різних сферах.

Зазвичай цю крупу використовують як корм для тварин або для еко-упаковки. Однак у зерен досить нейтральний смак і все частіше про сорго говорять як про продукт харчування.

Сорго без глютену, тож його можуть вживати люди із глютеновою непереносимістю. Також ця культура має в своєму складі полікозанол – елемент, який допоможе регулювати рівень холестерину.

Також цю крупу дуже часто використовують для приготування безглютенового хліба. А з зерняток можна навіть робити попкорн.

Амарант (щириця)

Амарант був заборонений в XVI століття, бо його використовували в магічних ритуалах. А зараз він широко використовується в сільському господарстві, харчовій та фармацевтичній промисловості.

Насіння амаранту містять в собі дуже багато білка, лізину та інших амінокислот. Також в цих дрібних насінинках достатньо заліза, кальцію, магнію, фосфору та калію. В насінні також є сквален, який призупиняє процес старіння.

Зерна амаранта досить жорсткі, тому варятся приблизно 20-25 хвилин. Амарант можна використовувати як повноцінний гарнів або додавати в салати. Також з нього роблять борошно і попкорн.

З цього зерна також виготовляють різноманітні настоянки та олію для лікування різних захворювань в фітотерапії.

Пшениця

Так, кутю, яку готують із цілих зерен пшениці, можна готувати не лише на Різдво, але і коли хочеться. Сама по собі пшениця при розварюванні стає пружною та чудово підходить для гарнірів.

Саме з цих зерен роблять цільнозернове борошно, адже зернятка містять і ядро, і клітковину з лушпинок. Таке зерно найкорисніше, адже воно мінімально оброблене.

Пшениця багата вітамінами групи В, білками і мікроелементами. Клітковина зерен пшениці зміцнює м’язи тіла. Готувати пшеницю не так просто, як усі інші крупи, адже її треба замочувати, і вариться каша достатньо довго. Кутю можна готувати на сніданок з медом та сухофруктами (міні-версія різдвяної куті) або тушкувати з овочами і м’ясом.

Джерело: Еспресо.TV

Back to top button