Цікаве

НБУ офіційно заборонив використання кредитних коштів в азартних іграх

Національний банк України 22 червня ввів офіційну заборону на використання кредитних коштів в азартних іграх. Відтепер оплатити подібні розваги посередництвом кредитних та інших позикових грошей стане неможливо.

В офіційному повідомленні головного українського фінансового регулятора зазначено, що введені зміни сприятимуть мінімізації ризиків для стабільності та безпеки фінансової системи, допоможуть захистити права споживачів і зменшити негативний вплив роботи віртуальних казино. Також нововведення, як заявили в НБУ, покликане сприяти розвитку відповідального споживчого кредитування.

Навіщо запроваджуються подібні обмеження?

Як добре відомо, уже кілька років азартні ігри на території України мають офіційний статус. Це призвело до того, що в країні офіційно працює велика кількість відомих операторів азартних розваг: Megapari, Pin Up, Parimatch і багатьох інших. Великі компанії ринку не тільки працюють офіційно, а й платять в український бюджет багатомільярдні податки щороку. Для країни, чия економіка внаслідок війни перебуває у важкому стані, така можливість поповнити скарбницю вкрай важлива.

Легальний статус вплинув і на зростання популярності азартних розваг серед найрізноманітніших категорій людей. Дається взнаки й розвиток мобільного геймінгу, який із кожним роком стає дедалі популярнішим. Українці масово встановлюють застосунок Pin-Up, 1win, Mostbet та інших відомих операторів. Такий крок уможливлює не бути прив’язаним до комп’ютера і “брати ігри з собою”, розважаючись у будь-якій локації за наявності стабільного доступу в інтернет.

Як стало відомо, українці активно грають навіть на фронті. Ба більше, у низці ЗСУ захоплення азартними іграми навіть набуло характеру залежності, про що нещодавно писали багато ЗМІ. З огляду на поточний стан країни влада просто не могла пройти повз проблему і почала її активно вирішувати. Президент Володимир Зеленський навіть ввів заборону на азартні ігри серед військових. Крім того, нещодавно було ухвалено закони, які мають зробити рекламу подібних розваг більш усвідомленою.

Немає жодних сумнівів, що заборона НБУ також є частиною цього тренду і покликана зробити ринок гемблінгу в Україні цивілізованішим, знизивши його можливі негативні впливи на суспільство. Ймовірно, що вжиті заходи не є остаточними, і незабаром ми зможемо почути про інші заборони.

Back to top button