Цікаве

Названо продукт, який уповільнює старіння

Вчені багатьох країн досліджують довголіття і фактори, що впливають на тривалість життя. Один з них – харчування. Він стрімко набирає популярність через його особливі властивості, пише 1news з посиланням на ukrhealth.net.

Доведено, що речовини, які в ньому містяться, зцілюють від хронічних захворювань і продовжують життя.

Захід зациклився на довголітті, а наукові досягнення допомогли мільйонам людей дожити до старості. Є один продукт, популярність якого постійно зростає через виключно високу концентрацію антиоксидантів, що захищають організм від хвороб.

Проривні досягнення в наукових дослідженнях довголіття дозволили багатьом дожити до похилого віку, не піддаючись старечої немочі. Довголіття, яким насолоджуються певні групи населення в різних країнах світу, в основному пояснюється раціоном харчування. У тих продуктах, які зазвичай продовжують людині життя, високий вміст сильних антиоксидантів, що допомагають впоратися з певними недугами, такими як респіраторні захворювання. Дієтолог Сьюзі Сойєр( Suzie Sawyer), яка розробила комплекс мультивітамінів Alive!, розповідає, які види продуктів приносять максимальну користь.

В опублікованій в журналі Molecules роботі говориться, що бузина є широко поширеним рослиною, в яскравих чорних ягодах якого міститься велика кількість антоціаніну.

Антоціанін популярний через те, що він знижує окислювальний стрес в організмі, а це в свою чергу веде до збільшення тривалості життя, оскільки зменшується шкідливий вплив на всі системи нашого тіла.

Але, борючись з окислювальним стресом, бузина також зцілює від хронічних захворювань.

Сьюзі Сойєр пояснила це так: «якщо вести мову про користь для здоров’я, то ягоди бузини користуються фантастичною репутацією. Їх чудовий колір є запорукою високого вмісту антиоксидантів і флавоноїдів. Всі ягоди багаті клітковиною, а це забезпечує хороше травлення. Так, чорниця знижує небезпеку захворіти серцево-судинними захворюваннями”.

“У ягодах високий вміст поживних речовин, особливо вітаміну С, який підвищує імунітет. Що міститься в них еллаговая кислота допомагає захистити шкіру від ультрафіолетового випромінювання. Ягоди підходять для будь-якої дієти, в тому числі для кетогенної, оскільки в них низький вміст вуглеводів”.

«Але в однієї ягоди, а саме, у бузини, є серйозні переваги в боротьбі з інфекційними хворобами дихальних шляхів».

Треба сказати, що бузина широко використовується для профілактики респіраторних захворювань. У журналі Complementary Therapies in Medicine є стаття, в якій ці властивості підтверджуються доказами, що вказують на позитивний вплив бузини в разі простудних захворювань.

В ході метааналізу були вивчені дані чотирьох досліджень за участю 180 добровольців. Вчені встановили, що чорні ягоди бузини мають антивірусну дію і допомагають лікувати застуду і грип.

Дослідники виявили, що екстракт чорної бузини знижує тривалість симптомів інфекції верхніх дихальних шляхів, таких як кашель, закладеність носа та почервоніння горла.

Мета дослідження полягала в тому, щоб кількісно встановити вплив бузини при лікуванні симптомів інфекції верхніх дихальних шляхів і проаналізувати модифікатори ефекту.

Вчені відзначили: “цей метааналіз дав докази того, що застосування бузини на початку захворювання верхніх дихальних шляхів істотно знижує тривалість симптомів порівняно з контрольною групою”.

“Додавання в раціон бузини, по всій видимості, зменшує викликані вірусом грипу симптоми набагато ефективніше, ніж симптоми інфекції верхніх дихальних шляхів, які викликані застудою».

На закінчення цей науковий колектив написав, що його дослідження пропонує альтернативу антибіотикам, якими лікують вірусні інфекції верхніх дихальних шляхів і що бузина може стати більш безпечною альтернативою рецептурним ліків, що призначаються при застуді і грипі.

Добавки у вигляді бузини стали набагато популярнішими під час пандемії, так як їх назвали засобом, що захищає людину від зараження COVID-19.

Науково-консультативна група з надзвичайних ситуацій заявляє, що продажі харчових добавок тільки за перший тиждень березня 2020 року збільшилися на 255 відсотків.

Органи охорони здоров’я попереджають, що вживати бузину в їжу небезпечно, якщо використовуються сирі листя, стебла і ягоди.

Справа в тому, що в цій рослині міститься хімічна речовина, що виробляє ціаніди в листі і в незрілих зелених ягодах.

До побічних ефектів можна віднести нудоту, блювоту і нежить.

 

Back to top button