Цікаве
Названо оптимальну кількість кави для продовження життя
Вчені радять віддавати перевагу меленим, розчинним сортам та сортам кави без кофеїну.
Згідно з новим дослідженням Науково-дослідного інституту серця та діабету Бейкера, Мельбурн, в Австралії, вживання двох-трьох чашок кави на день пов’язане зі збільшенням тривалості життя та зниженням ризику серцево-судинних захворювань, пише Scitech Daily.
“У цьому великому обсерваційному дослідженні мелена, розчинна кава та кава без кофеїну були пов’язані з еквівалентним зниженням частоти серцево-судинних захворювань та смертності від серцево-судинних захворювань або будь-якої іншої причини”, – заявив автор дослідження професор Пітер Кістлер.
Зокрема, найбільше зниження ризику спостерігалося при вживанні двох-трьох чашок на день. Причому найбільшу користь приносила мелена кава. Вживання двох-трьох чашок такого напою на день було пов’язане зі зменшенням ймовірності смерті на 27% та зниженням ймовірності серцево-судинних захворювань на 20%.
Також у дослідженні вивчався зв’язок між типами кави та виникненням аритмій, серцево-судинних захворювань та смерті з використанням даних Британського біобанку, до якого були включені дорослі, віком від 40 до 69 років. Серцево-судинні захворювання включали ішемічну хворобу серця, застійну серцеву недостатність та ішемічний інсульт.
До дослідження були включені 449 563 учасники без аритмій або інших серцево-судинних захворювань на початковому рівні. Середній вік учасників становив 58 років, 55,3% із них були жінками. Учасники заповнювали анкету, в якій запитували, скільки чашок кави вони випивають щодня і чи пили вони зазвичай розчинну, мелену (наприклад, капучино або фільтровану каву) або каву без кофеїну. Крім того, вони були згруповані за шістьма категоріями денного споживання, що складаються з “ні”, “менш як одну”, “одну”, “від двох до трьох”, “від чотирьох до п’яти” і “більш як п’ять чашок на день”, – наголосив експерт.
За його словами, звичайний тип кави був розчинним у 198 062 (44,1%) учасників, меленим у 82 575 (18,4%) та без кофеїну у 68 416 (15,2%). Ті, що не п’ють каву з контрольної групи, склали 100 510 (22,4%) учасників.
Любителів кави порівнювали з непитущими за частотою серцево-судинних захворювань, аритмією та смертністю після поправки на вік, етнічну приналежність, стать, ожиріння, діабет, високий кров’яний тиск, статус куріння, синдром обструктивного апное уві сні, споживання чаю та алкоголю. Інформація про результати була отримана з медичних записів та записів про смерть.
Усього за час спостереження померло 27809 (6,2%) учасників. Усі підтипи кави пов’язані зі зниженням смертності від будь-якої причини. Найбільше зниження ризику спостерігалося при вживанні двох-трьох чашок на день, що порівняно із відмовою від вживання кави було пов’язано зі зменшенням ймовірності смерті на 14%, 27% та 11% для напоїв без кофеїну, мелених та швидкорозчинних сортів відповідно.
При цьому за час спостереження серцево-судинні захворювання було діагностовано у 43 173 (9,6%) учасників. Але найнижчий ризик спостерігався при вживанні двох-трьох чашок на день.
“Кофеїн є найбільш відомим компонентом кави, але напій містить понад 100 біологічно активних компонентів. Цілком ймовірно, що сполуки, що не містять кофеїну, були відповідальні за позитивний взаємозв’язок, що спостерігається між вживанням кави, серцево-судинними захворюваннями та виживанням. Наші результати показують, що не слід перешкоджати вживанню помірної кількості кави всіх видів, але нею можна насолоджуватися як звичкою, корисною для серця”, – сказав Кістлер.
Нагадаємо, вчені з Інституту біології старіння імені Макса Планка вивчили препарат під назвою рапаміцин. За їхніми словами, за умови правильного застосування він може продовжити життя. Зазначається, що медики використовують його вже понад 50 років як імунодепресант для запобігання відторгненню органів.
Вчені озвучили новий метод боротьби зі стресом
Новини від 1News в Telegram. Підписуйтесь на наш канал https://t.me/ua_1news