Цікаве

Названо лауреата Букерівської премії 2021 року

Деймон Галгут став третім представником ПАР, який отримав престижну літературну нагороду

Одна з найпрестижніших нагород у світі англійської літератури Букерівська премія 2021 року вручена 57-річному південноафриканському письменнику Деймону Галгуту за роман «Обіцянка» (The Promise).

Про це було оголошено у Лондоні на урочистій церемонії, – інформує 1News.

Твір розповідає про апартеїд у ПАР. Сюжет роману переплітається із життям кількох членів однієї білої сім’ї. Історія починається в 80-х роках з того, що жінка, яка вмирає, просить чоловіка дати обіцянку віддати її будинок на фермі темношкірій служниці. Чоловік не виконує його, і це стає прокляттям сім’ї довгі роки.

Роман «Обіцянка» став першою роботою уродженця Преторії Деймона Галгута за останні сім років. А загалом автор видав дев’ять романів. Причому два з них вже потрапляли раніше в короткий список Букерівської премії – «Добрий лікар» (The Good Doctor) у 2003 році та «У незнайомій кімнаті» (Strange Room) у 2010 році.

Письменник став третім представником ПАР, удостоєним високої нагороди. До нього це вдавалося Надін Гордімер (разом із британцем Стенлі Міддлтоном) у 1974 році і двічі – у 1983 та 1989 роках – Джону Максвеллу Кутзеє. До речі, вони стали лауреатами Нобелівської премії.

До 2013 року Букерівську премію присуджували автору, який проживає в одній із країн Співдружності націй, Ірландії чи Зімбабве, за роман, написаний англійською мовою. З 2014 року премію вручають за роман, написаний англійською, незалежно від громадянства письменника. Перша нагорода була присуджена у 1969 році .

Джерело: Lenta.ua

Back to top button