Цікаве

Названо «гастрономічний» спосіб продовження життя

Самостійне приготування їжі захищає від стресу і продовжує життя, пише 1news з посиланням на ukrhealth.net.

За словами вчених, схильність до довголіття багато в чому залежить від якості життя людини. Наприклад, високий рівень стресу здатний скоротити наше існування на світі майже на три роки.

Згідно з дослідженням Національного інституту охорони здоров’я та соціального забезпечення, у чоловіків надмірний стрес є навіть більш вагомим фактором скорочення тривалості життя, ніж відсутність фізичних вправ.

У свою чергу, психотерапевт Шарлотта Гастінгс констатує, що існує досить простий «кулінарний» спосіб продовження життя саме за рахунок скорочення стресу. Цей спосіб – самостійне готування.

Експерт пояснює, що приготування їжі передбачає ряд дій (подрібнення, нарізування, перемішування і т.д.), а також певну зосередженість, завдяки чому людина мимоволі перемикається, відволікається від проблем або переживань – в цьому плані готування діє подібно медитації.

За словами Шарлотти Гастінгс, в процесі кулінарії заспокоюється парасимпатична нервова система – цьому сприяє вивільнення нейромедіатора дофаміну. Як наслідок, виникає певний ритм серцебиття, виникає ефект заспокоєння, розслаблення. В кінцевому підсумку, поліпшується загальний психоемоційний стан.

“Власноручне приготування їжі позитивно впливає на самопочуття і психічне здоров’я, це хороший спосіб розслабитися і відволіктися від проблем минулого робочого дня, досягти умиротворення, підвищити настрій і надалі безпроблемно заснути”, – стверджує психотерапевт.

В якості інших способів позбутися від стресу фахівець називає наявність соціальних контактів і підтримання дружнього спілкування, а також фізичні вправи.

 

 

 

Back to top button