Цікаве

Навіщо потрібно перевіряти контрагента*

Зовні фірма може виглядати чудово, мати красивий офіс та ввічливий відділ продажів, проте ніхто не гарантує, що вона не має боргів, справи в суді та інших неприємностей. Саме тому потрібна ретельна перевірка контрагента.

Пошук ФОП можна провести на сайті vkursi.pro.

Довіряй, але перевіряй

Компанії, що мають якісь проблеми, вже навчилися вдавати благонадійність, і способів для цього існує дуже багато. Не можна довіряти рекламі та щедрим знижкам, а також зовнішньому вигляду персоналу. Контрагентів потрібно перевіряти за документами, використовуючи офіційні джерела даних.

Перевірка контрагента допоможе з легкістю відсіяти тих, хто не готовий виконати свої зобов’язання. Іноді трапляється таке: покупець оприбутковує товар, але не оплачує його. Або протилежне: постачальник бере аванс і не відвантажує після цього товар. За допомогою перевірки можна визначити, чи є сенс взаємодіяти з таким контрагентом або чи є ризик того, що він не виконає свої зобов’язання.

Фірма-одноденка

Так само належна обачність допоможе уникнути співпраці з одноденками. Не виключено, що ваша компанія може зв’язатися з фірмою-одноденкою, створеною тільки для отримання від замовника авансового платежу. У цьому випадку втрати будуть виключно грошовими, але це теж неприємно. Фірма може не існувати фактично: є сайт, рахунок для транзакцій, але юридична особа, як така, відсутня.

Остерігайтесь шахраїв

Можна натрапити на винахідливих пройдисвітів. Фірма може бути створена фінансовим злочинцем: брати незаконні кредити або переводити кошти у готівку. У такому випадку вами теж зацікавляться правоохоронні органи, тому що ви будете його партнером, а значить, і вас перевірятимуть.

Респектабельний банкрут

Проведення перевірки контрагента допоможе уникнути співпраці з потенційним банкрутом. Не виключено, що вам трапилася фірма, яка перебуває в стані банкрутства. Якщо перерахувати туди гроші, то одержати їх назад ви зможете не скоро. У кредиторів є право оскаржити в суді будь-яку угоду, навіть з банкрутом. Щоб повернути свої фінансові кошти, потрібно опинитися в реєстрі кредиторів, а потім чекати закінчення процедури банкрутства. А вона іноді затягується на довгі роки. І не варто забувати, що у реєстрі кредиторів першими йдуть:

  • державні органи;
  • кредитні організації;
  • ті, хто ініціював процедуру банкрутства;
  • співробітники компанії.

А вже потім — інші кредитори, до яких зазвичай не доходить жодної копійки.

*на правах реклами

Back to top button