Цікаве

Навіщо потрібні провідні навушники у 2024 році

В еру бездротових технологій класичні провідні навушники здаються деяким архаїзмом, хоча насправді це зовсім не так. Попри те, що безпровідні навушники комфортніші у використанні, більш функціональні та універсальні, є деякі сфери, де саме провідні моделі є оптимальним вибором. Та й навіть якщо відкрити каталог провідних навушників: https://soundmag.ua/ru/catalog/headphones/conductive-headphones/, то можна побачити майже тисячу пропозицій в дуже широкому ціновому діапазоні. Всі вони відрізняються технологіями випромінювачів, матеріалами корпусу, розміром, формою, призначенням та додатковим функціоналом. Вибрати серед них єдину пару може бути доволі складно, тому в цьому матеріалі ми розглянемо ключові параметри, на які варто звернути уваги при виборі провідних навушників.

 

Основні характеристики провідних навушників

 

Для початку вам варто визначитись з типом конструкції. Навушники можуть бути повнорозмірні, накладні та вкладиші або вакуумні. Повнорозмірні мають великі чаші, які повністю закривають вушну раковину. Хоча фізично вони доволі габаритні, носити їх зручно завдяки дузі, яка з’єднує чаші та розподіляє вагу по всій голові. Крім того, повнорозмірні навушники закритого типу забезпечують найкращу пасивну звукоізоляцію. Вони добре підходять для стаціонарного використання вдома чи в офісі. Для вулиці та далеких поїздок кращим вибором будуть накладні моделі, оскільки вони значно менші та легші, і відповідно займатимуть менше місця в багажі. Внутрішньоканальні навушники підходять тим, кому потрібен максимальна легкість та комфорт, оскільки вони зовсім крихітні та майже невагомі. Але система фіксації у вушному каналі декому може бути дискомфортною.

 

Також навушники відрізняються за призначенням. В першу чергу це відображається в дизайні та звуковому тюнінгу. Скажімо ігрові навушники часто роблять в нестандартних корпусах, оснащують RGB-підсвічуванням, а звуковий почерк має яскраво виражений акцент на низьких частотах, щоб добре було чути кроки суперників у грі. Моніторні або студійні навушники навпаки тяжіють до нейтральної подачі з максимально рівною АЧХ. Крім того, вони відзначаються дуже високою деталізацією і дуже вимогливі до джерела звуку та якості матеріалу. Про аудіофільські навушники можна говорити дуже довго, оскільки на ринку чимало відомих виробників зі своїм власним впізнаваним звучанням. Експерти можуть довго сперечатися стосовно тих чи інших моделей, і так і не дійти згоди. Тому ми завжди радимо особисто прийти в магазин, та послухати навушники перед тим, як купувати.

 

Неочевидні нюанси вибору провідних навушників

 

В першу чергу варто сказати, що навушники це лише частина аудіоланцюга. Щоб отримати найкраще звучання, потурбуйтеся також про якісне джерело з хорошим ЦАП/підсилювачем, та власне саму музику у високій якості. До речі, на звук у навушниках впливає і їхній кабель. Чимало моделей сьогодні випускаються зі змінним кабелем, тому при бажанні ви можете поекспериментувати з кабелями сторонніх виробників. 

Якщо плануєте слухати навушники з телефону, зверніть увагу на показник імпедансу. Він вимірюється в омах, і по суті означає вимогливість навушників до потужності сигналу. Для телефону обирайте моделі з імпедансом до 32-48 Ом. 

 

Що стосується типу динаміків та різних технологій, то загалом вони мають сенс, але нерідко зводяться до чистого маркетингу. Значно важливіше те, що ви в підсумку чуєте. Наприклад компанія Bose публікує дуже мало інформації про технічні характеристики своїх продуктів, оскільки вважає, що важливі не цифри на папері, а фактичне звучання. Ми з цим цілком погоджуємося, то рекомендуємо вам обирати навушники в магазині, ду є можливість їх послухати, оцінити якість звуку, матеріали, додатковий функціонал та порівняти з конкурентами. Довіряйте своїм вухам.

Back to top button