Цікаве

Навіщо потрібен стелаж для розсади та чи можна без нього обійтися

Щоб вибрати відповідний стелаж для розсади, спочатку ви повинні відповісти самі собі на пару питань. У першу чергу необхідно розібратися, для чого саме вам потрібен стелаж для розсади?

Вам потрібен стелаж, тому що:

  • ви плануєте посіяти багато розсади і місця у вас недостатньо (найчастіше) — потрібен великий стелаж для розсади на вікно або підлоговий.
  • у вас вузькі підвіконня — швидше за все вам буде потрібен підлоговий стелаж, вузькі і високі стелажі не досить стійкі і ви можете втратити розсаду при будь-якому неакуратному русі. Втім стелаж можна додатково закріпити.
  • у вас і так вже багато домашніх квітів — вирішіть для себе вам потрібен стелаж для квітів або все-таки для розсади!?
  • у вас тільки одне підходяще для розсади вікно південного або західного напрямку, інші північні вікна — стелаж на вікно або підлоговий.
  • у вас немає відповідного вікна, але є скляні двері на балкон — потрібен підлоговий стелаж, щоб поставити розсаду поруч з балконними дверима. Можливо вибір доведеться зупинити на стелажі на коліщатках, щоб його легко можна було рухати.

Всі ми розуміємо, що стелаж для розсади дозволяє економити місце, це перше і головне його завдання. Для себе ви повинні визначитися ще: на який термін вам потрібен стелаж?

1. Припустимо стелаж вам потрібен на місяць. У вас є балкон, лоджія, або ви рано вивозите розсаду на дачу. Тоді вам потрібна тимчасова конструкція.

2. Якщо у вас немає дачі, і ви збираєтеся вирощувати свій власний домашній город, то вам потрібен міцний стелаж на довгий час.

Отже, резюмуємо: стелаж може бути тимчасовий (пластиковий, дерев’яний або з будь-якого підручного матеріалу) або постійний (з міцним дерев’яним або металевим каркасом). Також стелаж може бути для установки на підвіконня/стіл або підлоговий. Віконні стелажі, можуть бути, як тимчасові, так і постійні, в той час як підлогові, найчастіше вдають із себе міцну конструкцію, розраховану на довготривале використання під розсаду і кімнатні квіти.

Тимчасові стелажі для розсади

Якщо йдеться про невелику кількість розсади, яку треба просто тимчасово «відірвати» від холодного зимового підвіконня, то тут можна використовувати будь-який підручний матеріал: ліжкові столики-підноси, пластикові легкі полиці для кухні та ванної, на крайній випадок старі коробки і навіть не потрібні книжки.

Це не допоможе вам збільшити місце на підвіконні (може тільки частково), але допоможе підняти розсаду ближче до світла, захистивши її від холодного повітря з-під рами.

Якщо ж вам необхідно саме збільшити доступну площу для розсади, то тимчасовий стелаж можна зробити самому або купити готовий. Самому, звичайно, найпростіше зробити з дерева під ваші розміри. Глибина і довжина стелажа розраховується з розміру вашого підвіконня, а ось висота повинна бути не менше 30-35 см.

Якщо ж ви не хочете самі возитися і робити стелаж, тоді можна придбати готові варіанти. У продажу можна знайти як спеціалізовані стелажі для розсади, так і відповідні стійки. Зазвичай, готові стелажі більші, ніж вікна в стандартній квартирі і вони підходять для установки на підлогу.

Для установки на вікно можна придбати пластиковий стелаж для ванної: такі продаються в звичайному господарському магазині і легко збираються без застосування інструменту, або металеву полицю — стелаж для взуття.

Перед покупкою стелажа для розсади акуратно виміряйте підвіконня і візьміть стелаж з розмірами на 2-3 см менше підвіконня. Для установки на вікно не беріть стелаж з коліщатками, або зніміть їх перед установкою. Велика небезпека, що ваш стелаж поїде разом з розсадою. Особливо велика небезпека, якщо вдома є домашні тварини, яким все цікаво.

Стаціонарні стелажі для розсади та кімнатних квітів

Якщо ви вирощуєте велику кількість розсади і починаєте її сіяти ще взимку, то вам не обійтися від міцного стелажа. Найдорожчий варіант — це придбати професійний готовий стелаж-парник для розсади, із захистом від холоду (плівка, скло, пластик) і з додатковим підсвічуванням. Найпростіший варіант — полки з підсвічуванням, тобто стелаж з фітолампами.

Дерев’яний стелаж для розсади

Можна зробити на основі будь-якого готового стелажа, найдешевші варіанти продаються в будівельних магазинах і призначені для зберігання інструменту в сараї.

Такі готові стелажі зручні тим, що полки можна ставити на будь-якій зручній висоті. Можна докуповувати додаткову кількість полиць і міняти їх положення практично в будь-який час. Так само до такого стелажу можна легко кріпити лампи для досвітки розсади, або придбати світлодіодну фітострічку і пустити її по всій висоті стелажа. При цьому вона буде працювати від однієї розетки, що дуже зручно.

Металевий стелаж

Металевий стелаж можна купити готовий в будь-якому будівельному магазині або зробити самому з готового металевого профілю. Металеві стелажі надійні і прослужать довго.

Back to top button