Цікаве

Науковці з’ясували, як анестезія діє на мозок

Вченим вдалося визначити, що відбувається з мозком, коли людина піддається загальної анестезії або засинає природним чином, повідомляє 1NEWS з посиланням на lenta.ua.

Фахівці з Фінляндії за допомогою позитронно-емісійної томографії досліджували активність мозку групи людей в різних станах.

Як повідомляє портал Med-heal, перший експеримент проходив під час неспання, збільшення і стабільного рівня двох анестетиків (пропофол і дексмедетомідін), а другий – при безсонні і глибокому сні.

В результаті експерти з’ясували, що активність таламуса, поясної кори і кутових звивин змінюється незалежно від використовуваного анестетика, концентрації препарату і напрямки зміни стану свідомості. Такі ж результати були і при порівнянні звичайного сну з безсонням.

При цьому зміни активності мозку були більш глобальними при будь-яких відключених станах, ніж при повному неспанні. У підсумку фахівці виділили унікальні характеристики, пов’язані з свідомістю, з дією наркозу і звичайного сну. Вони прийшли до висновку, що загальна анестезія і сон впливають на мозкову активність схожим чином: сильно пригнічують її в різних ділянках кори.

Це відкриття важливе для вивчення поведінки мозку в проміжних станах між неспанням і несвідомим. Також дослідження може внести зміни в сучасну анестезію.

 

 

Back to top button