Цікаве

Наукові дослідження – Вчені розробили тест у смартфоні, який визначає рівень згортання крові – 1News


Фото з відкритих джерел

Тест так само ефективно визначає швидкість згортання крові, як і комерційні тестові системи

Вчені з Університету Вашингтона розробили систему з використанням смартфона, яка за лічені хвилини визначає рівень згортання крові в організмі людини. Про це йдеться у дослідженні, опублікованому Nature Communications. 

Зазначається, що до смартфона, який вібрує, кріпиться маленька силіконова чашка зі зразком крові та міліметровою мідною частинкою синього кольору, а також тримач, який розташовує чашку точно під камерою смартфону.

Також до чашки, де знаходиться зразок крові, додають активатор тромбопластину для активації зовнішніх шляхів каскаду згортання крові.

Після цього вмикається вбудований у смартфон вібромотор, який передає коливання силіконовій чашці.

Далі вираховується протромбіновий час, тобто показник швидкості згортання плазми, який необхідно постійно контролювати людям із порушеним гемостазом. Камера записує рух частинки у краплі крові, а програмне забезпечення переводить зображення з камери у криву руху частинки, яка показує залежність амплітуди руху від часу.

Підкреслюється, що свою розробку вчені перевірили на 140 зразках крові добровольців, які звернулися до клініки університету, а також 79 носіїв різних проблем зі згортанням крові.

Як показали наступні досліди, додаток для смартфонів так само ефективно визначав швидкість згортання крові, як і комерційні тестові системи.

Водночас автори дослідження наголошують, що у їх методу є низка обмежень.

Наприклад, під час аналізу цільної крові показник гематокриту може впливати на результат. Також для аналізу плазми в домашніх умовах знадобиться центрифуга, щоб відділити плазму від решти компонентів крові.

1News за темою: Українські вчені розробили тести для виявлення найбільш небезпечних вірусів

Нагадаємо, раніше ми писали, що вчені натренували нейромережу визначати деменцію у літніх відвідувачів клінік, що займаються питаннями пам’яті. 


ПІДПИСАТИСЯ на Telegram-канал 1NEWS
Джерело

Back to top button