Цікаве

Національні парки України, озеро Синевир, зимовий відпочинко, Тузловські лимани – новини

Рідкісні тварини, птахи біля моря та тисячі гектарів лісів

Зимове озеро Синевир
фото з відкритих джерел

Екологічно відпочивати зараз у тренді. Люди знову намагаються віднайти єдність з природою. Багато мандрівників просто покидає місто, щоб помилуватися природними пейзажами за сотні кілометрів від мегаполісів.

 

І якщо ви вже побували чи не на всіх гірськолижних курортах України, то можна спробувати щось нове – національні парки. Це територія свіжого повітря та неймовірних краєвидів. Які з них варто відвідати в Україні, читайте далі у нашому матеріалі.

 

Галицький національний природний парк

 

Є справжньою окрасою Івано-Франківської області. Розташований у межах Галицького району. Заснований у 2004 році. Його створили з метою збереження типових та унікальних лісових і лісостепових природних комплексів Передкарпаття. Станом на сьогодні парк займає площу 14684,4 га. Його територія проходить уздовж річки Дністер і її приток. Окрім водойм під товщою криги, тут можна побачити букові ліси, скелі та печери. Є різноманітні урочища.

 

У найцікавіших куточках прокладені туристичні маршрути та стежки. Національним парк є прихистком для рідкісних тварин. У ньому мешкають олені, лисиці, зайці. Час від часу трапляються лісові коти та бурі ведмеді. З-поміж птахів буде нагода поглянути на лелек, сов довгохвостих, чернь білооку тощо. Загалом їх налічується близько 57 видів.

 

Новини за темою: Де відпочити у одній із найменших країн планети: Топ визначних місць Андорри

 

Тварини парку
фото з відкритих джерел

Національний природний парк “Синевир”

 

Розташований у Закарпатській області, в межах Хустського району. З 2017 року він входить у Світову спадщину ЮНЕСКО як один із масивів Букових пралісів Карпат та інших регіонів Європи. Парк займає площу 43 тис. га. Його створили ще у 1989 р. Сьогодні територія переважно вкрита ялиновими лісами. Справжньою окрасою парку виступає найбільше озеро України – Синевир. І зимовий час – це нагода поглянути на водойму в інших барвах.

 

Вода всюди перетворюється на химерні льодові фігури та створює неповторну атмосферу. Досить цікавим буде Центр реабілітації ведмедів, де їх лікують після жорсткого поводження у цирках і зоопарках. У парку також можна зустріти 43 червонокнижних тварини. Однією з основних пам’яток на цій території виступає музей “Старе село” у Колочаві теж.

 

Новини за темою: Як провести відпустку в Микуличині: Традиційні броварні, гірськолижні курорти та храми

 

Національний природний парк “Синевир”
фото з відкритих джерел

Національний природний парк “Тузлівські лимани”

 

Це одне з найвідоміших місць Одещини. Воно розташоване на території Білгород-Дністровського району. Парк тут створили у 1910 році з метою збереження цінних природних та історико-культурних комплексів Північного Причорномор’я. До його території входять понад 27 тис. га земель.

 

Сьогодні “Тузлівські лимани” – найпопулярніше місце для спостереження за птахами біля Чорного моря. Їх тут можна побачити близько 260 видів. І це не дивно, адже саме через цю територію проходить один із найбільших міграційних шляхів. Зима – це період, коли можна побачити качок, гусей, червоноволих казарок і не лише. Природа тут варта уваги теж.

 

“Тузловські лимани”
фото з відкритих джерел

Національний природний парк “Подільські Товтри”

 

Розташований у межах Кам’янець-Подільського, Чемеровецького та Городоцького районів у Хмельницькій області. З 2017 році його деякі частини теж входять у Світову спадщину ЮНЕСКО. Займає площу 261 316 га. Створений у 1996 році. Парк – особливе місце, де можна насолоджувати красою природи.

 

Товтри – це мальовничі пагорби, за якими починаються Карпати. Усі вони мають різну форму та покрив. Є чимало озер теж. У парку налічується 160 пагорбів, які мають один пологий схил і 1 – крутий. За геологічною структурою у Європі немає нічого подібного. Найпопулярніше місце тут – затоплене село Бакота разом із древнім скельним храмом. Узимку туристам пропонують піші, кінні та лижні маршрути.

 

Новини за темою: Мандрівка казковими місцями: 14 ідей, щоб провести незабутньо зимові свята в Україні

 

“Подільські Товтри”
фото з відкритих джерел

Національний природний парк “Святі гори”

 

Розташований у Донецькій області, у межах Слов’янського та Краснолиманського районів. Займає площу понад 40 тис. га. У основному простягається уздовж річки Сіверський Донець. Заснований у 1997 році. Значно постраждав у 2014 році під час бойових дій.

 

Парк найбільше відомий крейдяними горами. Тут трапляються рідкісні птахи: змієїд, тювик, скопа тощо. Крім них, можна зустріти незвичну для Східної України тварину – горностая. Люди зазвичай сюди вирушають, щоб поглянути на печерні храми з Миколаївською церквою, яку збудували ще у ХVII ст. У ній відображені традиції народної архітектури. Взимку все це набуває особливого шарму.

 

Національний природний парк “Святі гори”
фото з відкритих джерел

Нагадуємо, що раніше виходив матеріал про розвиток туризму в Україні, в якому розповідається про перспективи цієї галузі, популярні напрямки для подорожей і не лише.

Редакція не несе відповідальності за думку, яку автори висловлюють у блогах на сторінках PNK.TV

*Якщо Ви знайшли помилку в тексті новини, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.

Джерело

Back to top button