Цікаве

Населення України скоротиться до 22 мільйонів – прогноз НАН

На скорочення українського населення впливає і пандемія, але остаточні оцінки можна буде дати лише по її завершенню

До кінця ХХІ століття населення України скоротиться до 22 мільйонів.

Так прогнозують в Національній академії наук України, – інформує 1News.

Там поки що не бачать шляхів зупинення цього процесу, але вказують, що більшість країн Європи вирішують проблему за рахунок мігрантів.

“Скоріше за все, так буде й в Україні. Україна цікавитиме мігрантів з азійських країн, Кавказу, колишніх республік Радянського Союзу. І за рахунок цього, можливо, вдасться стабілізувати чисельність населення. Поки що немає передумов, аби зробити це за рахунок природного чинника”, – каже заступник директора Інституту демографії НАН України Олександр Гладун.

Науковець визнає, що на скорочення українського населення впливає і пандемія, але остаточні оцінки можна буде дати лише по її завершенню.

“У структурі причин смерті коронавірус посідає третє місце після серцево-судинних і онкологічних захворювань”, – додав Гладунець.

У НАН зазначають, що змінилася і репродуктивна поведінка жінок: спочатку вони навчаються та роблять кар’єру, а вже потім створюють сім’ю і народжують дітей.

Крім того, в Україні спостерігається статевий дисбаланс на користь жінок (у вікових групах старших 35 років). Попри те, що хлопчиків народжується більше, ніж дівчаток, поступово співвідношення змінюється через високу смертність чоловіків працездатного віку.

Джерело: ВВС Україна

Back to top button