Цікаве

NASA запускає обверваторію для пошуку планет

Сучасна апаратура не в змозі безпосередньо побачити планети, що знаходяться за межами Сонячної системи

НАСА запустить орбітальну обсерваторію TESS (Transiting Exoplanet Survey Satellite), призначену для пошуків потенційно населених планет і далеких зірок.

Про це повідомляє 1NEWS з посиланням на Republic.

Сучасна апаратура не в змозі безпосередньо побачити планети, що знаходяться за межами Сонячної системи. Тому їх виявляють за непрямими ознаками – коли планета, обертаючись навколо своєї зірки, виявляється між нею і спостерігачами на Землі, вона затуляє частину зірки, тому яскравість зірки тимчасово падає.

Подібного роду пошуки ведуться і з Землі, проте через наявність атмосфери земні телескопи можуть фіксувати падіння яскравості зірок тільки на 1% – таке падіння дають тільки великі планети, які можна порівняти за розмірами з Юпітером або Сатурном. Маленькі планети знижують яскравість материнських зірок на соті частки відсотка – таку зміну можна зафіксувати тільки з космосу.

Основним завданням TESS є пошук саме невеликих планет, які знаходяться в так званій «зоні життя» – не надто далеко, але й не занадто близько від своїх зірок, щоб температурні умови допускали існування рідкої води.

Обсерваторія в цілому вивчить 200 тисяч найбільш яскравих зірок. Спостереження за окремою ділянкою неба триватиме 30 днів – таким чином, TESS зможе виявити планети з коротким періодом обертання, які за цей час будуть проходити по диску своїх зірок більше одного разу.

Back to top button