Цікаве

НАСА готує нові місії на Венеру

Національне управління США з аеронавтики та дослідження космічного простору (NASA) повідомило про плани запустити два космічні апарати для дослідження Венери, пише 1NEWS з посиланням на Суспільне.

Як повідомляється на офіційному сайті агентства, місії працюватимуть у межах програми Discovery.

“Завданням місій буде допомогти зрозуміти, як Венера стала пекельним світом, коли у неї так багато інших характеристик, подібних нашим, і, можливо, вона була першим населеним світом в Сонячній системі з океаном і земним кліматом”, – зазначається у повідомленні.

NASA виділить на реалізацію кожної з місій близько 500 мільйонів доларів.

Зокрема, завданням місії DAVINCI + стане дослідження складу атмосфери планети та визначення особливостей її формування. Окрім того, вона має визначити, чи мала у минулому Венера океан. Місія складатиметься зі сфери, яку занурюватимуть у щільну атмосферу планети, для точних вимірювань кількості благородних газів і інших елементів.

Також DAVINCI + має зробити перші знімки з високою роздільною здатністю унікальних геологічних об’єктів Венери, відомих як “тессери”, які можуть бути порівняні із земними континентами, якщо припустити, що у Венери є тектонічні плити.

“Це буде перша місія США в атмосферу Венери з 1978 року, і результати DAVINCI + можуть змінити наше розуміння формування планет земної групи в нашій Сонячній системі і за її межами”, – підкреслили у NASA.

Друга місія складатиметься з орбітального апарату VERITAS, який має створити точні тривимірні карти планети за допомогою радара, щоб зрозуміти, чи триває на Венері тектонічна активність та чи існує вулканізм. Також за допомогою спектрометра апарат визначатиме склад поверхні планети. Окрім того, він вимірюватиме зміни гравітаційного поля для кращого розуміння внутрішніх геологічних процесів Венери.

“Ми активізуємо нашу програму з планетарних досліджень, інтенсивно вивчаючи світ, який NASA не відвідувало понад 30 років. Використовуючи передові технології, які НАСА розробило і вдосконалило протягом багатьох років місій і технологічних програм, ми вступаємо в нове десятиліття Венери, щоб зрозуміти, як планета, подібна до Землі, може стати теплицею. Наші цілі глибокі. Це не просто розуміння еволюції планет і населеності в нашій Сонячній системі, а й вихід за ці межі на екзопланети, захоплююча і перспективна область досліджень для NASA”, – заявив помічник адміністратора NASA з науки Томас Зурбухен.

Очікується, що обидва космічні апарати будуть запущені в період 2028-2030 років.

 

 

 

 

Back to top button