Цікаве

Найдавніший у світі набір інструментів для тату виявили в США

Загострені голки з кістки індички, знайдені в штаті Теннессі, за деякими оцінками використовувалися для нанесення татуювань 5500 років тому, пише 1NEWS з посиланням на lenta.ua.

Таїтянською мовою слово tatau означає малюнок на людській шкірі. У міжнародну англійську цей термін ввів в ужиток видатний мандрівник Джеймс Кук.

Набір для татуювань, знайдений на тихоокеанському острові Тонгатапу в 1963 році і датований VII століттям до н.е. до недавнього часу вважався найдавнішим у світі. Що стосується самих татуювань, то найстаріші з них були виявлені на крижаній мумії Етці, вік якої становить приблизно 5300 років. Дослідження, опубліковане в The Journal of Archaeological Science, може поставити цей рекорд під сумнів.

Йдеться про набір для татуювань, знайдений в 1985 році в Фернвейлі (штат Теннессі), але відправлений в сховище без відповідного опису. Знахідка була заявлена як медичні інструменти, і лише недавно археолог Аарон Детер-Вольф з Нешвілла і зооархеолог Таня Перес з Університету штату Флорида довели, що мова йде про набір для тату. На загострених інструментах з кістки індички були знайдені чорний і червоний пігменти, а їх вік становить від 3620 до 5520 років.

Детер-Вольф вирішив попрактикуватися і відтворив одну з тату Етці, зробивши 1500 проколів кістяним інструментом і чорним чорнилом. Археолог зазначає, що культура тату була дуже поширена серед корінних народів Північної Америки. «До епохи європейської колонізації практично всі групи корінних американців практикували татуювання», — говорить учений.

Він пояснює, що татуювання — це не просто малюнок на шкірі, а своєрідна форма «спілкування», що відображає спосіб пізнання світу, а також зв’язок з родиною, плем’ям або конкретною територією. Однією з цілей татуювань в індіанців було емоційне залякування ворогів.

Хай там як, інструменти з Фернвейлу претендують на те, щоб вважатися найстарішим в історії набором для тату. Про їх призначення свідчать залишки пігменту на голках і характерний знос.

 

 

 

 

Back to top button