Цікаве

Найбільший за сто років алмаз знайшли в Ботсвані

Канадська гірничодобувна компанія, яка веде розробки в Ботсвані, виявила рекордно великий алмаз: найбільший за сто років і другий за величиною за всю історію видобутку алмазів у світі, повідомляє 1NEWS з посиланням на lenta.ua.

Найбільший алмаз у світі, «Куллінан» (Cullinan: «Зірка Африки») був виявлений в 1905 році в ПАР. Він мав розміри 100х65х50 мм і масу 3106,75 карата (621,35 грама). Згодом «Куллінан» був розділений на дев’ять частин, більшість з яких увійшли в колекцію коштовностей британської монархії. Відкриття другого за величиною алмазу (він також найбільший з числа коли-небудь знайдених в Ботсвані) належить канадській компанії Lucara Diamond.

Алмаз розмірами 65х56х40мм і масою 1,111 тисячі карат був здобутий в шахті Карів (Karowe), розташованої на кордоні пустелі Калахарі і Карру – посушливого регіону на півдні Африки. Раніше компанія видобула тут же два інших великих білих алмази масою 813 і 374 каратів.

Ботсвана вважається найбільшим в світі виробником алмазів по їх вартості і другим за величиною – за обсягом в каратах після Росії. Алмази Ботсвани відрізняються дуже високою якістю: 30% з них використовуються для виготовлення ювелірних виробів. Надра країни багаті на корисні копалини.

Крім алмазів, в Ботсвані виявлені родовища золота, нафти, нікелю, міді, марганцю, кобальту, свинцю, цинку, кам’яного вугілля, азбесту.

 

 

 

 

 

Back to top button