Цікаве

На Венері виявили діючий вулкан – вчені

На Венері виявили діючий вулкан – вчені

Фото: pixabay.com
Вулкан Маат Монс

Виявлення активного вулкана на Венері наводить вчених на думку, що планета досі “жива”, незважаючи на відсутність рухомих тектонічних плит у її корі.

 
 
 
 
 
Вчені з Університету Аляски виявили перше свідчення наявності на Венері діючого вулкана. Відкриття було зроблене під час вивчення матеріалів, зібраних понад 30 років тому зондом Magellan. Про це повідомляє Science.
 
Зокрема, астрономи проаналізували зображення поверхні планети, зроблені на початку 1990-х років. Вони зосередилися на районі, де містяться два найбільші вулкани планети – Озза та Маат Монс.
 
Через деякий час вчені порівняли зображення, зроблене у середині лютого 1991 року, із зображенням середини жовтня 1991 року і помітили зміни у формі та розмірах жерла на північній стороні вулкана. Круглий отвір площею близько 2,2 квадратного кілометра виріс до неправильної форми площею понад 3,9 квадратного кілометра.
 
Тепер вчені намагаються знайти інші активні вулкани, оскільки наразі досліджено лише 1,5% планети.
 
 
University of Alaska Fairbanks
 
 
 
Раніше повідомлялося, що телескоп Джеймса Вебба зробив фото рідкісної зірки WR 124 Вольфа-Райє, що міститься приблизно за 15 тисяч світлових років від Землі.
 
Стало відомо, чому на Венері доба довша за рік
 
 
 
 
Новини від Кореспондент.net у Telegram. Підписуйтесь на наш канал https://t.me/ua_1news

ПІДПИСАТИСЯ на Telegram-канал 1NEWS

Джерело

Back to top button