Цікаве

На супутнику Сатурна виявили паливо для ракет

Другий за розміром супутник Сатурна носить ім’я «Рея». На відміну від нашого Місяця, на якому води як кіт наплакав, Рея на дві третини складається з замерзлої води, пише 1NEWS з посиланням на Урядовий кур’єр.

У 2005 році автоматична міжпланетна станція NASA «Кассіні-Гюйгенс» пролетіла на відстані у 500 кілометрах від Реї. У наступні кілька років «Кассіні» ще кілька разів наближалася до Реї на близьку відстань, і під час одного з таких підльотів у 2007 році їй вдалося отримати спектр деяких ділянок поверхні Реї в далекому ультрафіолетовому діапазоні. З ультрафіолетових спектрів можна отримати інформацію про хімічний склад атмосфери або верхнього шару поверхні.

У таких спектрах група дослідників з Відкритого університету (Велика Британія), Департаменту космічних досліджень Індії, Планетологіческого інститут (США) та інших наукових центрів імовірно виявила сліди гідразину – невеликої молекули, що складається з двох атомів азоту і чотирьох атомів водню.

Гідразин відомий в першу чергу як компонент ракетного палива, але це зовсім не означає, що на Реї знайшли сліди ракетних пусків. Гідразин може синтезуватися, коли під дією потоку заряджених частинок з магнітосфери Сатурна молекули аміаку об’єднуються одна з одною.

Інший варіант, що пояснює присутність гідразину на поверхні – це його вихід з-під поверхні самої Реї, якщо він там був під час її формування.

Ще одне потенційне джерело гідразину – супутник Сатурна Титан. У Титана дуже щільна атмосфера, багата азотом. Тому за тривалий час, що обчислюється кількома мільярдами років, частину атмосфери Титана разом з деякою кількістю сполук азоту «здуло», і частина її осіла на поверхні Реї. Який із запропонованих варіантів відповідає дійсність – ще тільки належить з’ясувати.

 

 

 

 

Back to top button