Цікаве

На аукціоні продали дві діадеми Жозефіни Бонапарт

576 000 фунтів стерлінгів виклали на Sotheby’s за коштовності, що належали імператриці Франції та першій дружині Наполеона, передає 1news з посиланням на lenta.ua.

Обидві діадеми є частиною наборів прикрас, виконаних у стилі неокласицизму, дуже популярного в епоху Наполеона. За словами експертів Sotheby’s, після Французької революції імператор звернувся до античних традицій, надаючи особливого значення своєму правлінню.

Асоціація з давнім Римом відображена у найдрібніших деталях обох діадем, включаючи зображення класичних божеств. Римські імператори носили аналогічні символи влади, вирізані на напівдорогоцінному камінні, а через століття ці символи були присутні в коронах Наполеона і Жозефіни.

Одна із золотих діадем прикрашена вкрапленнями синьої емалі, а також гравюрами з червоного сердоліка з традиційними портретами. Вона пропонується як частина комплекту, який включає сережки, пояс і гребінь.

На другої тіарі із золота та емалі зображені давньогрецькі боги — Зевс, Діоніс, Медуза, Пан та Гея, виконані з агату та яшми. У Лондонському музеї Вікторії та Альберта, де раніше зберігався цей артефакт, його вважають подарунком від сестри Наполеона Кароліни Мюрат.

Жозефіна Богарне (прізвище їй дісталося від першого чоловіка) викликає захоплення істориків. Любовні листи Наполеона до неї наповнені пристрастю, її зображують як розумну спокусницю, з якою зрештою імператору довелося розлучитися, оскільки Жозефіна не змогла народити спадкоємця.

«Імператриця Жозефіна першою включила ці діадеми у свій гардероб, поєднуючи їх з перлами та діамантами, створивши абсолютно нову моду, що охопила Париж та світ», — зазначив голова ювелірного відділу Sotheby’s у Лондоні Крістіан Споффорт.

Ювелірній справі було завдано удару Французькою революцією з її ворожістю до розкоші. Але, як і страчена Марія-Антуанетта, Жозефіна теж була марнотратною. «Усього за шість років імператриця витратила понад 25 мільйонів франків на прикраси та одяг, що набагато перевищує призначену їй допомогу», — наголошується в пресреліз Sotheby’s.

Спочатку лоти оцінили в 500 000 фунтів стерлінгів (662 000 доларів), але під час торгів за них запропонували 576 000 фунтів.

 

 

 

 

 

Back to top button