Цікаве

На 101-му році померла українська художниця Оксана Грудзинська

На 101-му році померла українська художниця Оксана Грудзинська

Фото: Національний музей декоративного мистецтва України
Оксана Грудзинська

Її найвпізнаванішою роботою стала мозаїка на станції метро Хрещатик, створена за мотивами традиційного українського рослинного орнаменту.

У віці 100 років пішла з життя українська художниця декоративного і монументального мистецтва Оксана Грудзинська. Про це повідомляє Національний музей декоративного мистецтва України.

“Народилась Оксана Грудзинська в Москві у родині архітектора. Закінчила Московський інститут прикладного та декоративного мистецтва. Її педагогами з фаху були відомі художники Олександр Дейнека (1899-1969) та Роберт Фальк (1886-1958). Дипломною роботою молодої художниці стало керамічне панно Українські танці. З 1947 року Оксана Грудзинська працювала в експериментальній майстерні художньої кераміки Інституту архітектури Академії будівництва та архітектури УРСР, яку 40 років очолювала видатна художниця, технолог-кераміст Ніна Іванівна Федорова (1907-1993). Красивий, молодий, завзятий колектив талановитих народних майстрів і високопрофесійних художників потужно працював над відновленням зруйнованого війною Києва та створенням нового декоративного обличчя столиці України”, – йдеться в повідомленні.

Оксана Грудзинська була заслуженою художницею Української РСР, також членкинею Національної спілки художників України. Вона стала авторкою багатьох керамічних творів: декоративні панно, архітектурні керамічні вставки, настінні тарелі, вази.

Нагадаємо, 11 січня стало відомо про смерть народного артиста СРСР Юрія Соломіна.

А 9 січня помер народний артист України Віталій Білоножко.

 

Новини від 1News в Telegram та WhatsApp. Підписуйтесь на наші канали https://t.me/ua_1news та WhatsApp

ПІДПИСАТИСЯ на Telegram-канал 1NEWS

Джерело

Back to top button