Цікаве

Мумію вагітної жінки знайшли археологи у Польщі

Польські вчені з’ясували, що єгипетська мумія, яка зберігається в Національному музеї у Варшаві, і яка довгий час вважалася останками чоловіка, насправді є тілом вагітної жінки, передає 1NEWS з посиланням на inpoland.net.pl.

Це перша в світі відома мумія вагітної жінки, — повідомляє сайт Міносвіти Польщі «Наука в Польщі».

Мумія потрапила до Польщі в 19 столітті і, згідно з ієрогліфічним написом на саркофазі, вважалося, що вона належить чоловікові на ім’я Хор-Джіхуті, який був міським писарем, адміністратором в Західних Фівах і жерцем бога Гора в 1 столітті до н.е.

У 2016 році вчені з допомогою томографа з’ясували, що останки насправді жіночі. Вчені вже збиралися підвести підсумки проекту та відправити публікацію до друку, але в останній день один з археологів ще раз переглянув рентгенівські знімки і побачив в животі жінки маленьку ногу. Виявилося, що жінка була приблизно на 26-28 тижні вагітності.

“Наша мумія — єдина визнана в світі мумія з плодом в утробі», — підкреслює головний автор публікації доктор Войцех Ейсмонд з Інституту середземноморських і східних культур Польської академії наук.

 

 

 

 

Back to top button