Цікаве

Мозаїку віком 3,5 тисячі років знайшли археологи у Туреччині

У провінції Йозгат, що в центральній частині Туреччини, археологи знайшли унікальну мозаїку віком 3,5 тисячі років, інформує 1NEWS з посиланням на hromadske.radio.

«Наукові дослідження встановили, що знайдена мозаїка є першою у світовій історії, тобто найстарішою у світі. Форма мозаїки також це доводить, оскільки вона досить примітивна», — повідомив керівник управління культури та туризму провінції Йозгат Хусеїн Чітчі.

Мозаїка складається з 3147 каменів, її розмір — 3×7 метрів. Її знайшли на місці розкопок Ушакли Хьойюк, що в провінції Йозгат. Датують мозаїку 1500 роками до н.е.

«Мозаїка хетського періоду. Нам відомо про подібні мозаїки в Греції. Але ми вважаємо, що ця мозаїка старша за віком від вже відомих», — розповів керівник археологічних розкопок, науковець з Пізанського університету Анаклето Д’Агостіно.

Археологічні розкопки у провінції Йозгат розпочали у 2012 році. У 2015 році тут знайшли унікальну клинописну табличку віком 3 тисячі років, на якій згадується богиня Іштар, яку вважали покровителькою родючості, любові, війни.

 

 

 

 

Back to top button