Цікаве

Медики з’ясували, що антибіотики ослаблюють імунітет

Антибіотики призначають для лікування бактеріальних інфекцій, до яких зазвичай відносяться стрептокок, інфекції сечовивідних шляхів та деякі види пневмонії, передає 1NEWS з посиланням на Жіночий світ.

Але антибіотики не можуть лікувати вірусні інфекції, такі як звичайна застуда або грип. Отже, якщо біль у горлі викликаний застудою, а не, скажімо, стрептококом, прийом антибіотиків ніяк не допоможе.

Нові дослідження показали, що антибіотики також можуть послабити здатність імунної системи боротися з інфекціями, не важливо, бактеріальні вони, чи ні.

Імунна система працює на клітинному рівні – білі клітини крові (лейкоцити) борються з інфекціями, В-клітини виробляють антитіла для боротьби з бактеріями, а Т-клітини знищують заражені клітини.

Коли імунна система не здатна сама впоратися з інфекцією, призначають антибіотик, який або знищує бактерії, або запобігає їхньому розмноженню.

Але потужні антибіотики можуть знищити не тільки хвороботворні бактерії, а і корисні бактерії у кишечнику. Одне дослідження на мишах показало, що антибіотики можуть знищити ті бактерії, які допомагають боротися з грибковими інфекціями, а інше – що вони можуть знижувати ефективність клітин імунної системи.

Крім того, прийом антибіотиків без потреби сприяє поширенню антибіотикорезистентності, яка є однією з найбільших медичних проблем 21 століття.

Тому дуже важливо не приймати антибіотики без необхідності. Насправді, буває важко визначити, бактеріальна у вас інфекція. або ж вірусна. Багато захворювань, наприклад синусова інфекція, можуть бути спричинені і вірусами, і бактеріями. А окремі симптоми можуть бути ознаками абсолютно різних хвороб.

Якщо у вас є сумніви, відвідайте лікаря. Огляд і аналізи допоможуть з’ясувати, чи потрібні вам антибіотики і, якщо потрібні, то які саме. Тільки лікар може призначити антибіотики вузького спектру дії, які будуть ефективні саме при вашій хворобі.

 

 

 

 

Back to top button