Цікаве

Медики розповіли – в чому користь денного сну

Користь денного сну медики обговорюють із завидною регулярністю. Він не є заміною повноцінного нічного відпочинку, але може бути необхідний для відновлення сил і нормального функціонування організму, пише 1NEWS з посиланням на lenta.ua.

Завдяки цьому можна посилити працездатність, поліпшити роботу гормональної системи, знизити емоційне та інформаційне перевантаження.

Одне дослідження японських вчених показало, що ті, хто спали 15 хвилин після обіду, були більш уважними, ніж ті, хто уникав денного сну. Відомо також, що спати вдень корисно для зниження ризику серцево-судинних захворювань.

Тривалість денного сну грає велику роль в ефекті, який він чинить. Альфред Лі Лумис описував ще в першій третині минулого століття стадії:

Стадії 1 і 2 – легкий сон;

Стадія 3 – глибокий;

REM-сон – швидка фаза.

Пам’ятайте, що тривалість денного сну не повинна бути більше 20 хвилин, до третьої стадії. Інакше, можна зіткнутися з головними болями, сонливістю, втомою. Короткий сон після обіду іноді ефективніше, ніж поспати на 20 хвилин довше вночі.

Денна сонливість – поширене явище. Позбутися неї можна нехитрими способами. Наприклад, найвідомішим способом є кофеїн – напої з його вмістом допоможуть підбадьоритися і не заснути посеред робочого дня.

Також ефективно впливає яскраве денне світло, воно пробуджує дію особливого гормону, відповідального за пробудження. Обід повинен бути легким. Чим рясніше обід, тим більше людині хочеться спати. Тому не потрібно переїдати.

 

 

 

Back to top button