Цікаве

Медики порадили – як швидко зняти головний біль

Головний біль напруги зазвичай легкого або помірного ступеня вираженості, зустрічається приблизно у 80% населення, передає 1news з посиланням на Час-Дій.

Напад може тривати від 30 хвилин до семи днів, хронічна форма головного болю напруги передбачає сумарно 15 і більше днів із головним болем на місяць.

Головний біль напруги зазвичай двосторонній. Починається з потилиці, переходить на передню частину голови.

Відчувається це як двосторонній монотонний біль, котрий має стискальний характер, створює враження “шолома” або “обруча”.

Що може провокувати:

  • стрес;
  • емоційне перенапруження;
  • перевтома;
  • незбалансоване харчування;
  • проблеми зі сном;
  • спазми м’язів голови та шиї.

Загалом для лікування головного болю напруги вдаються до нефармакологічних і фармакологічних методів. До перших належать зміни стилю життя, наприклад, покращення режиму дня та сну, збалансоване харчування, стрес-менеджмент.

До других — застосування лікарських засобів. Коли напади є нечастими, допомогти можуть або нестероїдні протизапальні засоби, або прості анальгетики, або їхнє поєднання в комбінованих засобах. Вважається, що в комбінованих лікарських засобах інгредієнти можуть підсилювати одне одного і так забезпечувати більш комплексний і виражений знеболювальний ефект. У таких комбінаціях кофеїн може підсилювати дію нестероїдних протизапальних засобів, стимулюючи структури мозку. Прикладом такого поєднання є комбінація ацетилсаліцилової кислоти з парацетамолом і кофеїном.

Оскільки головний біль напруги може суттєво впливати на працездатність і якість життя, дуже важливо позбутися його швидко й ефективно. Але в будь-якому разі точний діагноз головного болю та необхідне саме вам лікування може визначити тільки лікар, тому перед застосуванням будь-яких засобів необхідно отримати консультацію.

 

 

 

Back to top button