Цікаве

Лисички: як правильно збирати та готувати

Як квітучий травень для бджіл, так і липень для збору лисичок. Ці гриби унікальні, і не тільки своїм гарним зовнішнім виглядом, але і поживністю. Зустріти свіжі лисички в магазині не завжди вдається, тому краще шукати їх на ринкових прилавках, рекомендує 1News.

Збирати гриби – справа непроста . Лисички ростуть не у всіх лісах, переважно в хвойних. Головне, не збирати гриби вздовж дороги, тому що вони легко вбирають шкідливі речовини.

Лисички можна переплутати з псевдолисичками, які краще не їсти. Назвати їх отруйними не можна, скоріше, це гриб низької якості, який у деяких людей може викликати розлад шлунка. А розрізняють їх досвідчені грибники за кольором. Псевдолисички – більш помаранчеві, з абрикосовим відтінком.

Якщо лисички молоді та правильно зібрані, вони є найбагатшими вітамінами грибами. Концентрація вітаміну А в лисичках майже така ж, як у моркві. А вітаміну С трохи менше, ніж в цитрусових. Ще лисички містять багато цинку і міді, які важливі для процесів кровотворення в організмі.

Так що лисички точно варто спробувати. А найсмачніші вони смажені або тушковані, хоча їх додають і в салати, і в сметану. Сушені лисички можна змолоти і використовувати як приправу.

Рецепт смажених лисичок в сметані

Лисички в сметані

Час приготування:

  • 30 хвилин

Складові:

  • 350 г лисичок
  • 1 червона цибулина
  • 150 мл вершків або сметани
  • Маленький пучок петрушки
  • 30 г вершкового масла
  • 2 ст.л оливкової олії
  • Сіль, перець за смаком
  • 1/2 лимона

Спосіб приготування:

  1. Вершкове масло розтопити, додати оливкову олію.
  2. Покласти гриби і нарізану цибулю, посолити, поперчити. Смажити близько 8 хвилин, поки цибуля і гриби не почнуть карамелізуватися.
  3. Додати нарізану петрушку, влити вершки. Довести до кипіння і готувати ще хвилину.
  4. Щедро видавити лимонний сік, за бажанням ще раз посолити і поперчити.

Джерело: Сьогодні

Back to top button