Цікаве

Львівські лікарі провели одну з найскладніших операцій черевної порожнини

Львівські лікарі провели одну з найскладніших операцій черевної порожнини

Фото: Перше медичне об’єднання Львова
У Львові провели операцію Віппла – одне із найскладніших втручань у хірургії органів черевної порожнини

Під час обстеження пацієнтки медики шукали каміння в нирках, а виявили ракову пухлину підшлункової залози.

У Львові хірурги виконали рідкісну радикальну операцію, щоб урятувати життя пацієнтки з онкологічною патологією. Операція Віппла, яку провели спеціалісти Лікарні Святого Пантелеймона, вважається одним із найскладніших втручань у хірургії органів черевної порожнини, повідомляють у Першому медичному об’єднанні Львова.

Повідомляється, що під час обстеження пацієнтки медики шукали каміння в нирках, а виявили ракову пухлину підшлункової залози.

“Пацієнтка – 60-річна Марія з Львівщини. Все своє життя жінка пропрацювала на виробництві. Про здоров’я дбала завжди, адже через онкологію передчасно пішли з життя її рідні. Тому регулярно проходила обстеження. Так було і цієї весни, коли пані Марія пішла на планове УЗД. Лікарі підозрювали, що в нирках жінки утворилось каміння. Натомість просто приголомшили: у неї виявили пухлину підшлункової залози. І КТ-діагностика підтвердила: у пацієнтки – пухлина головки підшлункової залози розміром 3х4 сантиметри. Утвір щільно прилягав до портальної і верхньої брижийкової вени”, – повідомляють медики.

Коли жінка потрапила до Центру онкології Лікарні Святого Пантелеймона, мультидисциплінарна команда розробила тактику її лікування, першим етапом якого стала хіміотерапія, і тільки після п’яти курсів хіміотерапії хірурги-онкологи разом із судинними хірургами провели операцію Віппла, яки тривала шість годин.

Спершу хірурги виконали панкреатодуоденальну резекцію – видалили частину підшлункової залози, частину шлунка, жовчного міхура та дванадцятипалої кишки. Далі – видалили уражено частину портальної та мезентерійної вени, через яку проходить венозна кров до печінки, встановивши натомість штучний протез завдовжки шість сантиметрів, – йдеться в повідомленні.

На шосту добу після операції жінка вже поїхала додому, але на неї ще чекає курс хіміотерапії й тривала реабілітація.

Лікарі нагадують, що рак підшлункової залози є однією з п’яти найпоширеніших онкологічних хвороб в Україні. Він небезпечний тим, що в 95% пацієнтів протікає абсолютно безсимптомно, і пацієнти звертаються до лікарів надто пізно, коли пухлина метастазувала та операція уже не ефективна. Виявити захворювання можна, якщо своєчасно проходити планові медичні обстеження.

Раніше повідомлялося, що львівські лікарі пересадили п’ятирічній дитині нирку від немовляти

Нагадаємо,  у Львові жінці видалили гігантську пухлину вагою 13 кілограмів.

Лікарі пришили онкохворій дівчині ногу задом наперед, але це не помилка

Новини від 1News в Telegram та WhatsApp. Підписуйтесь на наші канали https://t.me/ua_1news та WhatsApp

ПІДПИСАТИСЯ на Telegram-канал 1NEWS

Джерело

Back to top button