Цікаве

Лікарі порадили – як уповільнити старіння мозку

Сидячий спосіб життя пов’язаний з підвищеним ризиком деменції і серцево-судинних захворювань, пише 1NEWS з посиланням на lenta.ua.

За прогнозами вчених, до 2050 року число людей з деменцією в світі збільшиться в три рази. Це пов’язано зі старінням населення і збільшенням тривалості життя.

Хоча в даний час немає ліків від недоумства, кілька досліджень показали, що люди можуть уповільнити старіння мозку. Для цього потрібно змінити фактори, які сприяють розвитку деменції.

Самотність

Самотність викликає стресову реакцію в організмі, яка з часом може послабити серце, імунну систему і мозок.

«Соціальна ізоляція і самотність чинять негативний вплив на здоров’я нарівні з ожирінням, недостатньою фізичною активністю і викурюванням 15 сигарет в день і пов’язані з підвищенням ризику недоумства приблизно на 50%», – відзначає Скотт Кайзер, сертифікований геріатр з Каліфорнії.

Сон важливий для мозку. Протягом цього часу він самоочищається, видаляючи білки і відходи, які можуть призвести до недоумства.

«Кількість і якість сну мають неабиякий фізіологічну дію, яке впливає на повсякденне мислення, пам’ять і настрій, а також на довгостроковий ризик когнітивного спаду», – каже Кайзер.

Малорухливий спосіб життя

Сидячий спосіб життя пов’язаний з підвищеним ризиком деменції і серцево-судинних захворювань, таких як інсульт. За даними клініки Майо, проста швидка ходьба від 30 до 60 хвилин три-п’ять разів на тиждень може призвести до відчутних поліпшень в мозку.

Погане харчування

Важливо вживати продукти, які багаті певними антиоксидантами та іншими нейрозахисними сполуками. Деякі дослідження показують, що люди, які споживають більше фітонутрієнтів, званих флавоноїдами, мають більш низький ризик розвитку хвороби Альцгеймера. Це ягоди, листові зелені овочі, цитрусові, чай і темний шоколад.

Відсутність мети

У людей з метою в житті ймовірність розвитку хвороби Альцгеймера в 2,4 рази нижче, ніж у людей без мети. Сенс життя зберігає здоров’я мозку, навіть якщо він був фізично пошкоджений в результаті травми або інсульту.

 

 

 

Back to top button