Цікаве

Китай запустив ракету з модулем для космічної станції

Китай запустив ракету з модулем для космічної станції

Фото: Сіньхуа
Запуск китайської ракети-носія Чанчжен-5BY3

Вага модуля Веньтянь складає майже 20 тонн. Довжина – майже 18 метрів. Він буде використовуватися як лабораторія для біологічних досліджень.

 

Китай здійснив успішний запуск лабораторного модуля Веньтянь до національної орбітальної станції. Про це повідомляє Сіньхуа у неділю, 24 липня.
 
Запуск було здійснено о 14:22 за місцевим часом (09:22 за Києвом – ред.) з космодрому Веньчан на острові Хайнань за допомогою ракети-носія Чанчжен-5BY3 (Великий похід -5BY3).
 
Вага модуля Веньтянь (у перекладі з китайської – питання до неба) становить близько 20 тонн. Довжина – близько 18 метрів. Модуль буде використовуватися переважно як лабораторія для проведення біологічних досліджень. Крім того, у ньому, як і в основному модулі станції – Тяньхе, є три спальні зони, санітарний вузол та кухня, що дозволить розміщувати на станції до шести космонавтів під час зміни екіпажу.
 
Веньтянь також обладнаний невеликою роботизованою рукою. Її вага, довжина і вантажопідйомність значно менші за параметри руки-маніпулятора, встановленої на Тяньхе, але точність її позиціонування в п’ять разів вища, що дозволить здійснювати складніші операції.
 
Веньтянь – перший з двох лабораторних модулів китайської станції, що розгортається на орбіті. Як очікується, у жовтні до космосу буде запущено другий лабораторний модуль – Ментянь. Після цього будівництво станції буде завершено, вона набуде Т-подібної форми.
 
 
Китайська станція знаходиться на висоті приблизно 400 км. Вона розрахована на трьох осіб (на короткий час при зміні екіпажу – до шести) та прослужить понад 10 років. На цей момент станція складається з базового модуля Тяньхе, вантажного корабля Тяньчжоу-4 та пілотованого корабля Шеньчжоу-14. Екіпаж останнього прибув на станцію на початку червня та пробуде там до кінця грудня.
 
Космонавти РФ здійснять три польоти на кораблях SpaceX
 
 
 
 
Новини від 1News у Telegram. Підписуйтесь на наш канал https://t.me/ua_1news

ПІДПИСАТИСЯ на Telegram-канал 1NEWS

Джерело

Back to top button