Цікаве

Китай та Росія збираються створити дослідницьку станцію на Місяці

Росія та Китай підписали меморандум про співпрацю для створення Міжнародної наукової місячної станції на супутнику Землі або на його орбіті. Про це йдеться у заявах космічних агентств у Китаї та Росії, повідомляє 1NEWS з посиланням на Громадське.

Планується, що станція буде проводити різноманітні наукові роботи, зокрема з дослідження та використання Місяця. У заявах агентств ідеться, що станцію зможуть використовувати й інші країни. Так, Росія та Китай хочуть сприяти «мирному дослідженню космосу».

Росія та Китай будуть разом проєктувати, розробляти та експлуатувати дослідницьку станцію. «Интерфакс» зазначає, що Росія розмірковувала над створенням станції разом із Китаєм ще з 2019 року.

Китай відносно пізно почав освоювати космос. Проте у грудні 2020 року китайський апарат «Чан’е-5» успішно приніс зразки породи й ґрунту з Місяця. Завдяки успішній місії Китай став третьою в історії країною після США та СРСР, яка здійснила забір зразків місячного ґрунту. Як пише BBC, місія Китаю показує зростання спроможності країни в космосі.

Росію, попередник якої СРСР був одним із лідерів освоєння космосу, за останні роки затьмарюють інші країни. Минулого року Росія втратила монополію на перевезення астронавтів на Міжнародну космічну станцію після успішного запуску SpaceX.

Хто ще досліджує Місяць?

NASA представило програму дослідження Місяця, Марсу, комет та астероїдів в мирних цілях «Артеміда». До угоди в межах програми приєдналися вже 10 країн, зокрема і Україна. За задумом засновників програми, «Артеміда» має бути найширшою та найрізноманітнішою міжнародною програмою дослідження космосу людиною в історії.

В межах програми до 2024 року планували висадити на поверхню супутника Землі «першу жінку й наступних чоловіків». Водночас у NASA визнали, що через брак коштів це є недосяжною ціллю. Мета програми полягає в організації наукових досліджень та пошуку економічних вигод від використання Місяця. Йдеться, зокрема, про перетворення супутника на майданчик для подальшого дослідження Марсу.

 

 

 

 

Back to top button