Цікаве

Квантова фізика доводить, що у кожної людини – своя реальність

Новий експеримент в галузі квантової фізики продемонстрував приголомшливу ідею, яка раніше висловлювалася лише в рамках теорії, пише 1NEWS з посиланням на cikavosti.com.

Виявилося, що при правильних умовах двоє людей можуть спостерігати одну і ту ж подію з різним результатом – і обидва матимуть слушність.

Згідно з дослідженням, опублікованим на порталі ArXiv, фізики з університету Херіот-Ватта вперше продемонстрували, як двоє людей можуть отримати досвід «різної реальності», відтворивши на практиці класичний умоглядний експеримент з квантової фізики.

В експерименті беруть участь дві людини, які спостерігають один і цей же фотон – найменшу кількісну одиницю світла, яка в різних умовах може проявляти властивості як хвилі, так і частки. Фотон може існувати в одному з цих двох станів, але до того, як хто-небудь виміряє його, він знаходиться в так званій «суперпозиції» – тобто, обидві умови виконуються в один і той же час.

В рамках уявного експерименту один вчений спокійно аналізує фотон і визначає його положення. Інший же, не знаючи про вимірювання першого, здатний підтвердити, що фотон (а значить і вимір першого вченого) все ще існує у квантовій суперпозиції всіх можливих результатів.

В результаті, кожен вчений перебуває у своїй власній реальності. Причому технічно обидва мають рацію навіть у тому випадку, якщо не згодні один з одним. Щоб втілити цю теорію в життя, потрібна була експериментальна лазерна установка з системою розщеплення променів і серія з 6 фотонів, які були виміряні різними пристроями, що замінювали двох вчених.

Згідно MIT Tech, розробки подібної установки були й раніше, однак це перший випадок, коли комусь вдалося провести експеримент до кінця.

Хоча саме дослідження ще не пройшло рецензування і не було опубліковано в академічному журналі, його результати не викликають сумнівів.

Вони є доказом того, що коли справа доходить до квантової фізики, поняття «загальна об’єктивна реальність» просто … перестає існувати

 

 

 

Back to top button