Цікаве

Корабель-привид XVII століття ідентифікований експертами у Балтійському морі

Загадковий трищогловий вітрильник в ідеальному стані виявили дайвери між материковою частиною Фінляндії і естонським островом Хійумаа, пише 1NEWS з посиланням на lenta.ua.

Голландський флейт (морське транспортне судно) спочивав на глибині 85 метрів в Балтійському морі.

Протягом XVI — XVIII століть суда цього типу займали панівне становище на всіх морях і океанах.

Корабель вдалося ідентифікувати лише після того, як міжнародна команда підводних археологів виявила характерне різьблення на кормі. Ніклас Ерікссон зі Стокгольмського університету, який очолював групу дайверів, зазначив це як «чудовий прорив». Судно, побудоване в 1636 році, отримало назву «Лебідь» — саме цей птах зображений на його кормі. Вчені вважають, що більш детальне вивчення парусника дозволить визначити порт приписки корабля, а можливо і імена членів екіпажу.

Флейт був трищогловим судном з максимальною вантажопідйомністю. Спеціальне оснащення дозволяло задіяти меншу кількість матросів, що збільшувало корисну площу і скорочувало експлуатаційні витрати. Історики відзначають, що ця особлива конструкція корабля допомогла створити Голландську імперію.

Археолог Мартін Мандерс з Агентства культурної спадщини Нідерландів підкреслив, що флейт відображає «типовий голландський підхід до суднобудування, символізуючи процвітаючу морську торгівлю того часу».

Треба сказати, що в середині XVII століття голландські кораблі перевозили близько половини всіх товарів Європи — ця епоха відома як «Золотий вік Голландії». Країна могла похвалитися найвищим рівнем грамотності, самими низькими процентними ставками і величезним вільним капіталом.

До 1680-х років в Балтійське море щорічно заходило близько 1000 голландських судів.

За словами Мандерса, група дослідників запросила сищиків-любителів, які цікавляться морською історією, приєднатися до пошуків нових артефактів. Він зазначив, що подальше розслідування «являє собою цікаву головоломку».

Історія дайверів, які виявили корабель, і археологів, які досліджували його, стане основою нового документального фільму.

 

 

 

Back to top button