Цікаве

Коли відкриють туристичний сезон в Україні: ціни та найпопулярніші напрямки

Півтора мільярда доларів – саме у стільки Кабінет Міністрів оцінив втрати від туристичного бізнесу в Україні. Тому влада пообіцяла звільнити компанії від низки податків і зборів, щоб ті не збанкрутували. Такий законопроєкт вже зареєстрували у Верховній Раді. У той же час, українські туристичні компанії не розраховують на допомогу влади, а чекають кінця карантину і готуються до літнього сезону. Журналісти програми “Ранок з Україною” дізналися, які напрямки туризму будуть популярними і на які ціни розраховувати у 2020 році, передає 1News.

Через коронавірус сфера туризму постраждала найбільше, адже це не тільки готелі, це і ресторани, музеї, екскурсії, розваги і навіть магазини товарів для подорожей, а все це ще й робочі місця. В кінці карантину влада розробила законопроєкт, щоб надати пільги бізнесу. Це звільнення від низки податків і зборів, а туристичний збір, який сплачується до місцевих бюджетів, повинні скасувати до кінця року. Але бізнес до цієї можливості поки ставиться скептично.

“Не зрозумілі конкретні дати, коли почнуть працювати готелі, оскільки у першій хвилі виходу з карантину є тільки музеї, парки, а про готелі, санаторії, пансіонати наш уряд, на жаль, забув”, – коментує голова всеукраїнської асоціації туроператорів Ігор Голубаха в “Ранку з Україною”.

Панорама Львова

Вихід з ситуації, що склалася є тільки один, вважають експерти з туризму – і це кінець карантину. Адже закордонні подорожі поки за межею реальності, тому українці подорожуватимуть по країні. На щастя, є куди.

Українські курорти вже готові до кінця карантину. Втім, за прогнозами експертів, багато віддадуть перевагу саме турам вихідного дня, неподалік від свого міста. Це допоможе потроху відійти від карантину.

“Тренд – це невеликі поїздки, скажімо, тури вихідного дня в такі міста, як Кам’янець, Софіївка або Чернігів, тобто вони будуть користуватися попитом в Україні. І досить багато зараз курортів карпатських, які з 1 червня вже готові приймати туристів”, – зазначає директор центру розвитку туризму України Володимир Царук.

Карпати

Але незважаючи на прогнози туристичного буму по Україні, ціни поки залишаються на тому ж рівні.

“Бізнес розуміє, що купівельна спроможність українців залишається на низькому рівні, тому що карантин витягнув всі запаси людей, з іншого боку – поки не зрозуміла модель роботи санаторіїв, пансіонатів”, – коментує Ігор Голубаха.

До речі, бронювання готелів вже доступне для українців. Наприклад, ціни в Затоку Одеської області на кінець червня стартують від 250 гривень на добу. Однак номерів залишилося не так багато. Ціна за добу в Славському на Львівщині коштує від 300 гривень. Але більшість пропозицій все-таки до 500 гривень. А ось відпочити на херсонському курорті – в Залізному Порту – можна від 200 гривень на добу. І номерів тут поки набагато більше, ніж у Затоці.

Але поки спрогнозувати, коли все ж почнеться туристичний сезон в Україні – важко, зізнаються експерти. Адже це дуже широка сфера, яка зачіпає десятки інших. Тому поки українці мають ще трохи часу на те, щоб вибрати напрямок подорожі до смаку.

Back to top button