Цікаве

Коли Вербна неділя у 2020 році: коли відзначається та головні традиції свята

Якого числа буде Вербна неділя 2020 року, що означає цей день, яку історію має, і яких цікавих традицій дотримуються на свято верби, розповідає 1News.

Триває Великий піст 2020 – найдовший і найскладніший період у щорічному церковному календарі. Але навіть під час суворого Великого посту є радісні дні та світлі свята, одним з яких є Вербна неділя.

Коли настане Вербна неділя

Вербна неділя 2020: якого числа відзначається

На шостий седмиці Великого посту починається Вербний тиждень, який закінчується православним святом – Вербною неділею. Це перехідне свято, що не має фіксованої дати, оскільки вона повністю залежить від Великодня і приходить рівно за тиждень до святкування Воскресіння Христового/

Отже, знаючи точну дату Пасхи, яка 2020 року настане 19 квітня, легко підрахувати, якого числа Вербна неділя 2020 року. Вербний тиждень припадає на період з 6 по 12 квітня, а значить, Вербна неділя святкуватиметься 12 квітня.

А ось наступного дня після Вербної неділі починається Страсний тиждень, який триватиме до самого Великодня-2020.

Вербна неділя – історія і значення свята

У Вербної неділі є й інша назва – Вхід Господній до Єрусалима. Згідно з описаними в Євангелії подіями, саме цього дня Ісус в’їхав на віслюку до святого міста Єрусалим. Місцеві жителі зустрічали його як рятівника пальмовими гілками і хвалебними криками “Осанна!” Саме свято символізує визнання народом Ісуса Месією, а також вхід Сина Людського до Раю.

Вербна неділя – народні традиції та ритуали свята

Багато народних традицій та ритуалів Вербної неділі пов’язані саме з вербою. Справа в тому, що в наших широтах пальми не ростуть, зате до середини весни якраз розпускаються вербові пагони, якими і було вирішено замінити символічні пальмові гілки.

Якого числа Вербна неділя

Під час богослужінь на Вербну неділю в храмах освячували букетики верби. Потім освячену вербу несли додому, прикрашали нею ікони і зберігали протягом усього року як оберіг від хвороб, злого ока, пожеж, повеней та інших різних бід.

Вербі приписувалася чудодійна цілюща сила. Прийнято було з’їдати вербові бруньки, щоб стати бадьорим і здоровим. У відварах з вербою купали дітей, щоб уберегти від хвороб. Також вербовими гілочками кропили житло і домашню худобу від усяких бід.

Але головний ритуал Вербної неділі – це удари вербовими гілками один одного і особливо – дітей. Вважалося, що якщо легко відшмагати свяченою вербою з побажаннями здоров’я і сил, то піде будь-яка хвороба.

На Вербну неділю дозволено послаблення посту, можна їсти рибу і пити вино.

На Вербну неділю слід відійти від суєти, помолитися, подумати про життя і підготуватися до Страсної седмиці.

Джерело: Сьогодні

 

Back to top button