Цікаве

Коли Великий піст 2021: дата і правила

Великий піст, або Свята Чотиридесятниця,2021 року для православних і греко-католиків Українивипадає на період з 15 березня до 1 травня включно, розповідає 1News.

Це головний піст у християнстві, мета якого – підготовка до святкування Світлого Воскресіння Христового. Його було встановлено на честь 40-денного посту Ісуса Христа під час Його перебування в пустелі.

Починається Великий піст з Прощеної неділі: храми на вечірньому богослужінні цього дня згадують вигнання Адама з раю. А в дні Великодня в церквах у будь-який час доби відкрито Царські врата і всі двері вівтаря, що символізує відкриття врат раю для вірян.

Великий піст є найсуворішим. Під забороною – будь-яка їжа тваринного походження: м’ясо, риба, яйця, молоко і молочні продукти. Водночас рибу дозволяється їсти тільки двічі за весь період посту: в Благовіщення та Вербну неділю.

Неділя про Закхея

Вагітним і жінкам, які годують грудьми, дітям, а також тим, хто важко працює фізично, церква офіційно дозволяє не поститися. А тому, хто планує дотримуватися посту, рекомендується підготуватися до нього заздалегідь, вилучаючи заборонені продукти з меню поступово.

Джерело: Обозреватель

Back to top button