Цікаве

Коли святкують Різдво в різних країнах та скільки буде вихідних

Різдво Христове – одне з головних свят для християн всього світу. В Україні його святкують 25 грудня (католики) і 7 січня (православні та греко-католики). Ці дні в нашій країні є державними вихідними.

Так само відзначають свято в Молдові, Білорусі, Еритреї (Східна Африка) і Косово. У Грузії, Росії, Киргизії, Сербії Різдво на державному рівні святкують лише 7 січня, розповідає 1News.

У деяких країнах у зв’язку зі святкуванням Різдва відпочивають два дні поспіль. У Казахстані офіційними вихідними є 6 і 7 січня, Великобританії, Угорщині, Греції, Іспанії, Італії, Нідерландах та інших країнах Європи – 25 і 26 грудня.

Болгарія, Латвія, Данія, Литва, Словаччина, Естонія, Чехія відзначають свято три дні: державними вихідними в цих країнах є 24, 25 і 26 грудня.

Як відомо, 7 січня (25 грудня за старим стилем) Різдво святкують Українська, Єрусалимська, Російська, Грузинська, Польська та Сербська православні церкви, а також українські греко-католики.

Константинопольська, Болгарська, Елладська та інші помісні православні церкви відзначають свято 25 грудня, як і католицька й протестантські церкви.

Зі свого боку Вірменська апостольська церква святкує Різдво 6 січня. Цей день у Вірменії є офіційним вихідним.

У деяких країнах на Різдво відпочивають два і три дні поспіль

 

Чому Різдво відзначають у різні дати

Як відомо, різниця в датах святкування виникла через використання різних календарів церквами. Католицька церква святкує Різдво за григоріанським календарем, що діє в більшості країн світу. А Православна церква України, Росії, Сербії, Грузії, Польщі та Єрусалимська православна церква живуть за юліанським календарем, згідно з яким свято відзначається 7 січня.

Решта православних церков з початку 20 століття стали переходити на новоюліанський календар, який до 2800 року повністю збігається з григоріанським. Це Болгарська, Румунська, Православна церква Чеських земель і Словаччини та грецькі помісні церкви (Константинопольська, Антіохійська, Олександрійська, Албанська, Елладська).

Що стосується українських греко-католиків, на початку ХХ століття вони перебували в складі Польщі, але відмовилися переходити на григоріанський календар, щоб не втратити свою ідентичність і зберегти зв’язок з українцями, які жили СРСР. Зазначимо, Польська православна церква повернулася до юліанського календаря 2014 року.

Джерело: Обозреватель

Back to top button