Цікаве

Коли Спаси 2021 року: дати літніх свят

Крім традиційних церковних значущих дат Вознесіння Господнього і Трійці, літо-2021 піднесе ще улюблені і шановані свята як в церкві, так і в народі – літні Спаси.

Коли настане Перший або Медовий Спас Маковія 2021 року? В який день буде Яблучний Спас і Преображення Господнє? Коли прийде Горіховий або ж Хлібний Спас? Чи будуть ці дні вихідними?

1News розповідає про дату кожного свята, присвяченого Христу Спасителю, збору першого врожаю, запасам на зиму, дарам щедрої землі.

Коли буде Медовий Спас 2021 року

 

Медовий Спас

 

Перший або Медовий Спас, з якого починається низка серпневих Спасів, настане 14 серпня , в суботу. Тож 2021 року це буде вихідний день.

З дня Медового Спаса пасічники починають активно качати мед нового врожаю, який, згідно з народними традиціями, було дозволено їсти тільки після його освячення в церкві.

На цей же період припадає збір дозрілого маку. Звідси походить і інші назви свята – Маковія.

І, нарешті, цього дня проводиться освячення води у водоймах, за що свято також називають Мокрий Спас.

А ось християнська церква цього дня відзначає Походження (винесення) чесних древ Животворящого Хреста Господнього та початок Успенського посту.

Коли Яблучний Спас-2021

 

Яблучний Спас

Другий Спас йде невдовзі після Першого – щорічно він відзначається 19 серпня . 2021 року це буде четвер. Свято випадає на розпал збору врожаю багатьох овочів і фруктів, особливо яблук, за що день отримав назву Яблучний Спас або Великий Спас.

До Другого Спаса не можна було їсти яблука. А ще з Яблучного Спаса починалися проводи літа, тому що вважалося, що природа повертає на осінь.

Православна церква цього дня відзначає велике свято Преображення Господнього.

Горіховий Спас: коли відзначаємо 2021 року

 

Горіховий Спас

 

На завершення циклу літніх Спасів перед самою осінню, 29 серпня, настає Третій Спас, який 2021 року буде в неділю. Тож це ще одне вихідне свято Спаса цьогоріч.

Третій Спас має безліч інших назв – Горіховий Спас, Хлібний Спас, Малий Спас, Полотняний Спас, Спас на полотні, а також Холодний Спас.

В цей час люди збирали горіхи і запасали їх на зиму, завершували жнива, пекли хліб із зерна нового врожаю, починали посів озимих, проводили ярмарки, де продавали полотна, готуючись до холодів – звідси всі назви свята.

А церква цього дня шанує Перенесення Нерукотворного Образа Господа Ісуса Христа.

Джерело: Сьогодні

Back to top button