Цікаве

Коли буде Масляна 2021: дата та як відзначається

Масляна – красиве, яскраве, веселе стародавнє слов’янське народне свято, що знаменує зустріч зими з весною.

Свято Масниці присвячене пробудженню природи від зими, весняному сонечку, періоду оглядин, сватання і проходить щороку в різні дні. Коли прийде Масляна в 2021 році, яка історія та традиції свята, розповідає 1News.

Коли буде Масляна в 2021 році: точна дата

Щорічно Масляна настає в різні дні, тому що вона не має власної фіксованої дати, а прив’язана до головного православного свята – Воскресіння Христового. Масницю святкують за вісім тижнів до Великодня і за тиждень до Великого посту.

У 2021 року православний Великдень пізній – аж 2 травня. Великий піст починається 15 березня. Тож Масляна-2021 настане 8 березня, саме в Міжнародний жіночий день, і триватиме цілий тиждень, до 14 березня, завершуючись Прощеною неділею.

Історія і традиції святкування Масляної

Масляна – стародавнє язичницьке свято, що символізує поклоніння Сонцю. Спочатку воно збігалося з днем весняного рівнодення.

З появою християнства церква залишила давній звичай зустрічі весни, однак приурочила його до початку Великого посту.

 

Масляна-2021 припадає саме на жіноче свято

Масляний тиждень – це підготовчий етап до довгого Великого посту, а тому він має й інші назви – Сирний тиждень, або м’ясопуст. М’ясо в ці дні їсти вже не можна, а ось сир, яйця і молоко – головні продукти, з яких готують страви на Масницю.

Символ Масляної, який уособлює сонце, – це млинці, круглі, рум’яні й гарячі. На млинці запрошують гостей і самі ходять у гості. Подають їх просто так або з найрізноманітнішими начинками. А перший млинець за традицією віддавали жебракам на помин померлих родичів.

Коли буде Масляна-2021

Крім млинців, на святковий стіл на Масляну обов’язково подають оладки, пироги, вареники, сирники, пампушки, булочки та іншу випічку. А в останній день Масляної, Прощену неділю, готують яєчню.

Масляна – це одне з найулюбленіших у народі й тривалих свят. Вона знаменита гучним гулянням, ситним застіллям, іграми, піснями, катанням на санках, стрибками через вогнище і спалюванням символічного солом’яного опудала зими. Люди здавна вірили: як погуляєш на Масницю, так і рік пройде. А тому свято намагалися провести весело, вільно, щедро і з багатим частуванням.

Джерело: Сьогодні

Back to top button